Izvor: Blic, 07.Nov.2016, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas otvaraju deonicu Ljig-Preljina: Evo koliko će nam to skratiti putovanje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev prisustvovaće danas na Takovskoj petlji svečanom otvaranju autoputa Ljig - Preljina na Koridoru 11, dugom 40,359 kilometara.

Skraćuje put za pola sata

Građani, koji su na potezu od Čačka do Ljiga putovali Ibarskom magistralom ili će tek putovati otvaranjem nove deonice, dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su bezbedniju, lakšu i kraću alternativu - Koridor 11. Deonica Ljig - Preljina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, koje bi vozači od sutra mogli i da u praksi testiraju, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena. U mapi ispod pogledajte gde se ulazi na autoput, a detaljan tekst o tome pročitajte ovde.

Vrednost ugovorenih radova za Ljig - Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju.

Glavni izvođač radova je azerbejdžanska kompanija Azvirt, a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.

Četiri tunela, ukupno 2,5 kilometra

Najveći izazov za građevinare bile je izgradnja tunelskih konstrukcija, kao i sanacija nepredviđenih klizišta.

Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata - četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine pet kilometara. Najveći most je dug 600 metara.

Predviđeni tunel Golubac (125 metara) je pretvoren u usek, dok se tunel Veliki Kik dužine 200 metara izvodio metodom otvorenog iskopa.

Najduži tunel na deonici je tunel Šarani od 885 metara, zatim Brdjani od 450 metara i Savinac od 270 metara.

Izgrađeno je i 7,5 kilometara potpornih zidova i 20 kilometara regulacija rečnih tokova.

Tri petlje

Na deonici se nalaze i tri petlje - privremena petlja "Dići" u mestu Dići pored Ljiga, koja povezuje Ibarsku magistralu sa novim autoputem. Zatim petlja "Takovo" koja povezuje Gornji Milanovac sa novim autoputem i petlja "Preljina" koja povezuje Ibarsku magistralu sa autoputem i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.

Vozači će deonicom Ljig-Preljina do kraja godine putovati bez plaćanja putarine.

Pročitaj još

Rok za otvaranje deonice Ljig-Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani.

Osim te deonice Koridora 11 u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, gde je glavni izvodjač kineska kompanija "Šandong high speed group", a deonica Ub-Lajkovac, koju su radile domaće firme i finansirana iz budžeta, već je završena.

Kinezi će, takođe, graditi deonicu Obrenovac-Surčin.

Kada sve bude gotovo...

Kada sve deonice koje su u izgradnji ili se za njih radi studija izvodljivosti budu gotove, naša zemlja će bukvalno biti isprecesana auto-putevima u svim pravcima. Ova mapa pokazuje kako će to tada izgledati, a ceo tekst o tome pročitajte ovde

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Danas otvaraju deonicu autoputa Ljig-Preljina: Evo koliko će nam to skratiti putovanje

Izvor: Blic, 07.Nov.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev prisustvovaće danas na Takovskoj petlji svečanom otvaranju autoputa Ljig - Preljina na Koridoru 11, dugom 40,359 kilometara...Reporter...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.