Barcelona napušta Windowse i prelazi na Linux

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jan.2018, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barcelona napušta Windowse i prelazi na Linux

BARCELONA - Vlasti u Barceloni odlučile su se prijeći s Windowsa na Linux distribuciju.

U prvoj fazi izvest će prijelaz s vlasničkog softvera na softver otvorenog koda te na kraju prelazak s operativnog sustava Windows na Linux. Tijekom 2018. godine 70% gradskog budžeta za softver bit će uloženo u proces prelaska na softver otvorenog koda.

Da postignu zadane ciljeva te na kraju i potpun prelazak na softver otvorenog koda i operativni sustav Linux >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << do proljeća 2019. godine, u gradu će izvesti outsourcing svojih IT projekata lokalnim manjim i srednjim tvrtkama te zaposliti 65 developera čija će zadaća biti razviti softver prilagođen potrebama grada.

Što se tiče softvera za buduću Linux distribuciju, u Barceloni su odabrali Ubuntu (koji se već nalazi na 1.000 testnih računala), kao službeni internetski preglednik Firefox, kao službeni paket uredskih alata LibreOffice, a kao alternativu za Microsoftov Exchange Server odabrano je softversko rješenje Open-Xchange.

Prelaskom na rješenja otvorenog koda i Linux Barcelona će se pridružiti inicijativi Fondacije za slobodan softver Europe pod nazivom "Public Money, Public Code".
Pogledaj vesti o: Linux

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Barselona potpuno prelazi na Linux i otvoreni kod

Izvor: B92, 12.Jan.2018

Gradske vlasti Barselone odlučile su da pokrenu proces prelaska sa Windowsa i vlasničkog softvera na softver otvorenog koda i Linux distribuciju Ubuntu do proleća 2019. godine...U prvoj fazi biće izveden prelaz sa vlasničkog softvera na softver otvorenog koda, a na kraju prelazak sa operativnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.