Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 09.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Snabdevanje gasom normalizovano

Gasna kriza koja je prethodnih dana potresala čitavu Evropu u Srbiji je otvorila veliko pitanje - zašto samo naša zemlja nije imala zalihe gasa ni za jedan dan? Punjenje skladišta gasa otpočelo je tek u maju prošle godine, nakon 25 godina pauze, a proteklih godina ništa nije urađeno ni na izgradnji instalacija u Banatskom Dvoru. Stručnjaci kažu da nismo izvukli pouke nakon energetske krize iz 2006. godine i ističu da je za ovakvo stanje kriva kako prethodna, tako i sadašnja vlast. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Nema sumnje da je Srbija čitavu gasnu krizu mogla mnogo bezbolnije da prebrodi da je imala zalihe gasa u Banatskom Dvoru. Skladište prirodnog gasa trenutno ima kapacitet od 520 miliona kubika gasa godišnje i tehničku opremljenost koja dozvoljava dnevno utiskivanje i vađenje milion kubika gasa. Količine koje su letos unete u skladište ne mogu da pokriju potrebe Srbije i dnevno iz Dvora može da se povuče oko 400.000 kubika gasa, što je nedovoljno za domaće potrebe.

To je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić, koji je istakao da je u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru pred početak gasne krize bilo oko sto miliona kubika gasa, ali da kompresorska stanica tog skladišta ne može da izbaci više od 400.000 do 450.000 kubika gasa dnevno.

Iako predstavnici vlasti tvrde da su izvukli pouke iz gasne krize, već su počeli sa prebacivanjem odgovornosti na prethodnu vladu.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da smo najveću količinu novca i mogućnosti za izgradnju imali nakon prodaje naših telekomunikacionih sistema, pre svega „Mobtela”.

- Mislim da je to moglo tada da se uradi bez ikakvih problema, ali je to stalno odlagano zbog jedne vrste političke neodgovornosti i slabog energetskog planiranja. Nema nikakve dileme da mi preko leta sledeće godine - kada se jedino i pune podzemna skladišta svuda u svetu jer je tada gas najjeftiniji - moramo da završimo ovu stvar da više nikada nijednu zimu ne dočekamo bez punog skladišta Banatski Dvor - kaže Tadić.

Sagovornik „Blica” iz „Srbijagasa” koji je želeo da ostane anoniman potvrdio je da je letos u podzemno skladište utisnuto sto miliona kubika gasa.

- Međutim, nije jedini problem samo utisnuti gas već je to i pitanje kompletne instalacije, koja će gas da vrati u sistem, što je u našem slučaju tek potrebno izgraditi - ističe naš sagovornik.

Ipak, ostalo je otvoreno pitanje zbog čega je punjenje Banatskog Dvora počelo toliko kasno, s obzirom na to da je po izjavama iz „Srbijagasa” ovo skladište bilo spremno za punjenje još sredinom 2007. godine. Međutim, te godine u njega je utisnuto svega 18 miliona kubika gasa. U „Srbijagasu” tada su govorili da nemaju dovoljno novca za ceo poduhvat, tvrdeći da im uz 11,2 miliona dinara iz nacionalnog investicionog plana za punjenje sistema treba još najmanje 70 miliona evra.

Na pitanje zašto taj gas koji smo uspeli da uskladištimo tokom leta sada nismo koristili, „Blicov” sagovornik odgovara da je za tako nešto potrebno proširiti instalacije.

- Za sada proizvodni kapaciteti dozvoljavaju da koristimo 400.000 kubika. Stvar je u tome što je tek 2008. počelo punjenje, ali tu odluku je donela prethodna vlada. U pitanju je strategija države i iznad je svake vlade. Možemo mi sada da nabrajamo sve vlade koje su odgovorne za tu situaciju, ali Banatski Dvor mora da bude strateški cilj, a posle ove krize konačno su svi shvatili da se zemlje poput Mađarske, koje imaju zalihe, osećaju mnogo komfornije od nas - kaže naš sagovornik.

Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku, kaže da je nakon krize iz 2006. odlučeno da se započne izgradnja Banatskog Dvora.

- To je podrazumevalo izgradnju prve faze skladišta gasa, koja bi koštala oko 11,5 miliona evra. Prva faza znači da se ubaci jastučni gas, koji je baza svakog skladišta i koji se ne dira. Taj jastučni gas je jako skup, pa se tražio strateški partner, ali se od tada ništa nije uradilo - objašnjava Zorana Milanović.

Ona dodaje da smo i sada napravili grešku što smo sa Rusima potpisali samo memorandum, a ne i ugovor o završetku Banatskog Dvora.

- To znači da Rusi neće imati interes da grade skladište gasa dok ne bude izgrađen „Južni tok”. Ono što mi možemo da uradimo jeste to da skladištimo gas kada se završi zimska sezona, ali pod uslovom da to radimo svakog dana - ističe Zorana Milanović.

Ruski gas kreće ka Evropi

Šef ruskog „Gasproma” Aleksej Miler izjavio je juče da će „za nekoliko sati” biti potpisan dokument o međunarodnoj misiji za kontrolu tranzita gasa kroz Ukrajinu i da će nakon toga Rusija obnoviti isporuke gasa Evropi.

Prvi međunarodni posmatrači koji će nadgledati tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu stigli su u Kijev juče u 13 časova.

Računi

Nedostatak grejanja, opteretio je dodatno budžete građana, zbog prelaska na druge energente. Kako stvari stoje, taj trošak niko ne namereva da im nadoknadi.

U Srbijagasu je „Blicu" rečeno da će se na računima obračunavati samo gas koji je isporučen, što bi trebalo da važi i za sve ostale distributere. Ipak, niko od nadležnih ne želi da govori kako će se građanima nadoknaditi troškovi za višak potrošene struje, zbog nedostatka grejanja. Obrazloženja se uglavnom svode na to da će računi za struju biti utoliko veći, koliko je manji račun za gas, što bi od prilike trebalo da kompenzuje njihove troškove.

- U normalnim zemljama, država bi vam to nadoknadila, jer vas je izložila dodatnom trošku– kaže Goran Papović iz Nacionalne asocijacije za zaštitu potrošača.

Grejanje uglavnom normalizovano

Energetska kriza u Srbiji za sada je sanirana, a grejanje u gradovima uglavnom normalizovano, uz manje probleme. Situacija je još izuzetno teška za individualne korisnike, ali se juče predveče očekivala postupna stabilizacija i za ovu grupu korisnika. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je nakon što je obezbeđen gas iz Nemačke i Mađarske i sa vladom Austrije dogovorena je isporuka tog energenta za Srbiju ukoliko bude potrebe.



U gradovima Srbije bilo je i juče problema sa snabdevanjem gasom. Neki su u jutarnjim časovima ponovo ostajali bez grejanja, ali je do večeri situacija bila stabilna.

Potrošači koji se greju na gas u Vršcu od juče u 10 sati ponovo nisu imali grejanje koje je privremeno bilo uključeno prethodne večeri. Direktor preduzeća „Drugi oktobar” Ljubisav Šljivić rekao je da je „ponovo izvršena redukcija gasa zbog prevelike potrošnje usled niskih temperatura”.

Posle samo četiri sata, 400 stanova u Čačku ponovo je juče ostalo bez grejanja jer je, kako je saopšteno, prekinuta isporuka široke potrošnje gasa koji je stigao oko 5 časova.

Oko 7.000 domaćinstava u Kragujevcu koji za zagrejavanje stambenog prostora koriste gas još uvek su bez tog energenta. Prema rečima nadležnih u kragujevačkom „Energogasu”, do podneva gas nije stigao u kragujevačke domove, ali, kako kažu, ima nagoveštaja da će stići do kraja dana. Sve novosadske toplane su juče proradile. Portparolka preduzeća „Novosadske toplane” Jelena Vujin izjavila je da je ponovo počela da radi Toplana „Zapad”, što će obezbediti da stanovnici naselja Bistrica, Satelit, Avijatičarsko naselje, Detelinara i Sajmište dobiju grejanje.

U pančevačke toplane prošle noći počeo je da stiže gas, tako da su u više od 11.000 stanova radijatori topli, rekao je Zoran Božanić, tehnički direktor JKP „Grejanje”.

Prve isporuke gasa počele su da stižu i u Suboticu i do juče ujutro u subotičku toplanu stiglo je oko hiljadu kubika gasa. Gas je u Jagodini pušten u toku prošle noći, nešto oko ponoći, i Nova fabrika i Pivara su odmah počele sa radom.

Kikinda je prvu količinu gasa dobila u četvrtak uveče, a da se to nije dogodilo, grad bi bio u kolapsu jer je temperatura juče ujutro bila minus 14 stepeni.

EPS je juče saopštio da potrošnja struje raste i da je dostigla 150 miliona kilovat-sati, ali da se restrikcije ne planiraju.ekipa „blica”

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najgore u Novom Sadu i Pančevu

Izvor: Deutsche Welle, 08.Jan.2009, 11:37

Trećina novosadskih stanova ostala sinoć bez grejanja, pošto su iscrpljene zalihe gasa namenjene toplani "Zapad". I Pančevci tokom noći bez grejanja. Vršac upozorava građane da treba da budu spremni.

Nastavak na Deutsche Welle...

Srbija se zbog nedostatka gasa smrzavala na minus 5

Izvor: 24sata, 09.Jan.2009

Lazar Rajić, direktor Zdravstvenog centra u Kikindi, rekao je da je gradska bolnica bez grejanja. Bolnica nema mogućnosti za alternativno grejanje. Individualni potrošači koji koriste gas u Kikindi ostali bez grejanja. Bez grejanja 3.000 domaćinstava, vrtići i škole, kao i jedini hotel u gradu.

Nastavak na 24sata...

Tadić: Aktivirani diplomatski resursi za rešavanje krize sa gasom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2009

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je i sa Austrijom dogovorena dnevna isporuka od dva do tri miliona kubika gasa Srbiji, koji će biti preuzet ako se za tim ukaže potreba i da se u Srbiji stabilizuje energetska situacija...Pored Austrije predsednik Srbije je juče sa mađarskim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.