Ziđin u Boru podigao efikasnost u eksploataciji rude za 50 odsto

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 15:45

"Ziđin" u Boru podigao efikasnost u eksploataciji rude za 50 odsto

U najvećem rudarskom basenu u Srbiji, “Ziđin“ u Boru, efikasnost u eksplataciji rude veća je za 50 procenata, od kad su Kinezi većinski vlasnik. Svih 5.000 radnika sačuvalo je radna mesta a posao dobilo još 400 ljudi. Narednog meseca biće potpuno rešen problem zagađenja vazduha u Boru.
Eksploatacija najbogatijeg nalazišta zlata na svetu, u rudniku Čukaru Peki, počeće naredne godine. Uz povećanje proizvodnje u RTB u, to će uticati na veći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << BDP Srbije.

"Mi imamo rezultate koji su pedeset posto bolji od onoga što smo mi radili u godinama pre nego što je Ziđin došao ovde kao strateški partner", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.
Zagađenje vazduha sumpor dioksidom u Boru koje potiče iz topionice, biće trajno rešeno narednog meseca.
"Planiramo da trajno rešimo, tako što ćemo napraviti taj sistem fugitivnih gasova, tako da ćemo sve gasove usmeriti u fabriku sumporne kiseline", objašnjava Jian Siming, generalni direktor "Ziđin Koper Srbija".
Institut za bakar u Boru opremljen je novim laboratorijama i modernim postrojenjima a kao naučna ustanova zapošljava 180 ljudi.
"Institut danas ima sopstvene prihode od šest miliona evra godišnje, gde je prosečna plata u institutu 800 evra neto", kaže Brnabićeva. 
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je strateško partnerstvo kineske kompanije "Ziđin" i Srbije i razvoj našeg rudarskog kompleksa od izuzetne važnosti za Srbiju.
Istakao je da je u prvom kvartalu u srpskom rudarstvu zabeležen rast od devet odsto.
Elektronski upis đaka prvakaPredsednica Vlade Republike Srbije obišla je i radove na rekonstrukciji OŠ "Hajduk Veljko" u Zaječaru i prisustvovala prezentaciji eUpisa i bee-bot robota u OŠ "Ljubica Radosavljević Nada", i tom prilikom poručila da je najvažnije obezbediti najbolje moguće uslove za rad osnovcima, a posebno prvacima. 
"Došla sam u Zaječar da obiđem radove, a mislim da ćemo se složiti da je ulaganje preko dva miliona evra u jednu osnovnu školu značajno ulaganje i za Zaječar i za Republiku Srbiju", navela je premijerka. 
 U Zaječaru je u rekonstruisanoj školi "Ljubica Radosavljević Nada" promovisan elektronski upis đaka prvaka.
Na taj način umreženo je 160 predškolskih ustanova,1.200 škola, 150 domova zdravlja, pet ministarstava i 30 informacionih sistema.
Roditelji sada bez i jednog papira, sa jednim dolaskom deteta kod pedagoga mogu upisati dete u školu.
Gradnja stadiona pomerena za sledeću godinuJedno od pitanja koje se postavilo premijerki tokom obilaska je bilo - da li se odustalo od izgradnje stadiona u Zaječaru, na šta je Brnabićeva odgovorila, da je izgradnja stadiona prebačena za sledeću godinu zbog krize prouzrokovane koronavirusom.
"Neka sredstva smo preusmerili na neke druge stvari koje su u datom trenutku bile prioritetnije, kao što je paket podrške privredi koji iznosi 5,1 milijardu evra", rekla je premijerka.
Dodala je da se za neke stavke, kao što je recimo rekonstrukcija škola, sredstva nisu preusmeravala jer i to predstavlja prioritet.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Premijerka posetila Institut i RTB u Boru: Plate rudara su bile 55.000 dinara, a sada 95.000

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020

Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru najbolji je primer kako je bilo ranije kada je ta institucija bila u dugovima i kada su plate rudara, na primer, 2011. bile 55.000 dinara, a kako je danas kada institut ima godišnji prihod od šest miliona evra a rudari zarađuju u proseku 95.000, izjavila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.