Izlečen ris u petak se vraća u Nacionalni park Đerdap

Izvor: Beta, 01.Feb.2023, 16:23

Izlečen ris u petak se vraća u Nacionalni park Đerdap

Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine nađen povređen u Nacionalnom parku Đerdap, oporavio se i u petak, 3. februara, biće vraćen u svoje stanište.Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je koordinisalo zbrinjavanje risa je saopštilo da je star između pet i sedam godina, a povredio se kada ga je udario automobil na Đerdapskoj magistrali.Njegoov opravak su pomogli Nacionalni park Đerdap i ZOO vrt u Boru gde je dobio veterinarsku pomoć.Ris kojeg su u NP Đerdap nazvali "Rista", dobio je GPS ogrlicu kojom će se narednih godinu dana pratiti njegovo kretanje, te će se dobiti i podaci o teritoriji koju koristi. Ministarstvo zaštite životne sredine je istaklo da će to biti prvi ris u Srbiji koji će biti praćen na taj način.Risevi su u Srbiji strogo zaštićena divlja vrsta, i u Nacionalnom parku Đerdap ih ima svega 10 do 12.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nakon oporavka od povreda ris Rista se vraća u prirodno stanište u parku Đerdap

Izvor: Danas, 01.Feb.2023

Mužjak risa, koji je polovinom novembra protekle godine nađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, oporavio se i biće vraćen u svoje prirodno stanište u parku Đerdap 3. februara, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.