Žubor vodenih lepotica

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žubor vodenih lepotica

Danas počinju da rade fontane na Trgu Nikole Pašića i između dva dvora

Žubor fontana od danas će ulepšavati šetnju prolaznika. Poteći će vodeni mlazevi na Trgu Nikole Pašića i između dva dvora. Kako je najavio Milan Milanović, direktor sektora održavanja „Vodovoda i kanalizacije”, do kraja nedelje proradiće „vodene lepotice” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u gradskom jezgru, a do 20. aprila i ostale u gradu.

Vodoskoci kod „Sava centra” i SRC „Tašmajdan” neće, kaže, zažuboriti bar još mesec dana i trebalo bi uskoro da budu preuređeni.

Iako je lane najavljivano da će fontana „Bezistan” u čuvenim prolazu na Terazijama biti obnovljena pre početka leta, ona nije pretvorena „od Pepeljuge u princezu”. Milanović objašnjava da su prilikom prošlogodišnjih najava imali novac i program za ovaj posao, ali kada su nameravali da izaberu firmu koja će „ulickati” vodoskok, grad je presudio da će on biti renoviran kada i prolaz.

– Ta fontana radi, ali nije u najboljem stanju i moramo je malo urediti. Sugrađani su maltene parkirali vozila na nju, polomljene su ploče i skinuti neki delovi, pa ćemo to uskoro da popravimo. Naredne godine iznenadićemo sugrađane novim sjajem „Devojke sa krčagom” u Pionirskom parku. Ove godine će biti izrađen projekat rekonstrukcije, posle čega će biti sva u mermeru i zablistati kao vodoskok između dva dvora – najavio je Milanović.

Lane je bilo najava da će obnoviti i Titovu „vodenu lepoticu” kod Muzeja 25. maj, ali ona, prema rečima Milanovića, ni ove godine nije ušla u programe za preuređenje. Jedan od razloga je i to što je potrebno oko 30 miliona dinara.

U Upravi za vode, Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, objasnili su da su zaduženi za kontrolu redovnog održavanja vodoskoka, kao i investiciono ulaganje u ove objekte. Kako najavljuju, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim nabavkama u 2009. godini biće pripremana projektna dokumentacija za uređenje fontana ispred SRC „Tašmajdan”, „Sava centra” i vodoskoka „Devojka sa školjkom”, koji se nalazi u pasažu Bezistan.

– Preuređenje tih fontana planirano je za 2010. godinu, dok ove godine planiramo obnovu fontane „Vodonoša” – objasnili su predstavnici sekretarijata.

Radnici su juče vredno obnavljali plato pored „Vrela života” kod Beograđanke ali kako objašnjavaju u „Vodovodu” fontani nije potrebno preuređenje. Bitno je samo da kada počnu da rade ova i ostale vodene lepotice sugrađani vode računa o njima i ne prljaju ih kao što obično čine. Kako su više puta naglašavali u „Vodovodu” najviše otpadaka nalaze u fontani kod „Staklenca”, kao da je ona omiljeno mesto gde prolaznici odlažu plastične flaše, kese i opuške.

– Veliki broj sugrađana dnevno prođe pored vodoskoka u centru grada. Sem što bacaju smeće, puštaju i kućne ljubimce da se brčkaju i svašta rade u fontanama. Ali tu smo mi da počistimo, pa šaljemo ekipe dva puta dnevno– objasnio je Milanović.

Fontane će raditi 24 sata dnevno, kao i poslednje tri godine, od kada je „Vodovod” od „Zelenila” preuzeo brigu o vodoskocima.

– Mnoge fontane su osvetljene tako da i noću predstavljaju gradski dragulj. Prošle godine smo osvetlili onu preko puta Muzeja „Nikola Tesla”. Smatramo da Beograd živi non stop, pa smo zato odlučili da mlazeve i vodoskoke ne isključujemo ni noću – objasnio je Milanović.

D. Jokić

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Proradila fontana na Trgu Nikole Pašića

Izvor: Danas, 02.Apr.2009, 00:37

Proradila je fontana na Trgu Nikole Pašića, a uskoro će i u parku između dva dvora. Ostale gradske fontane proradiće do sredine aprila. Fontane će raditi danonoćno jer je njihova svrha da ulepšaju grad, a Beograd živi 24 časa dnevno.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.