Zlatno izdanje Dositejevih spisa

Izvor: TvojPortal.com, 12.Maj.2011, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatno izdanje Dositejevih spisa

12.05.2011.  Izvor: Mc Portal
Zadužbina Dositeja Obradovića, na čelu sa upravnicom Mirjanom Dragaš, u četvrtak će u Starom dvoru predstaviti bibliofilsko, zlatno izdanje čuvenog Dositejevog “Pisma Haralampiju”.


Reč je o jednom od najznačajnijih spisa u novoj srpskoj književnosti, štampanom verovatno u obliku sveščice ili brošurice, 1783. godine u Lajpcigu. Sada se prvi put objavljuje kao knjiga, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u tiražu od 500 primeraka, od kojih će 228 biti numerisano, jer je upravo toliko godina prošlo od prvog štampanja.
“Pismo Haralampiju” je, po rečima priređivača ove knjige Dušana Ivanića, stalno bilo priključivano Dositejevim sabranim delima. Zadužbina je, s obzirom na jubilarnu godinu (200 godina od Dositejeve smrti) organizovala objavljivanje “Pisma Haralampiju” kao posebne knjige u obliku faksimila ili fototipije originalnog teksta i transkripcije originalnog teksta na savremeno pismo. Tom transkripcijom se ne dira u Dositejev jezik, nego se stari znakovi zamenjuju novim.
- Značaj “Pisma Haralampiju” je višestruk. Upućeno je jednom parohu srpske crkve u Trstu, Haralampiju Mamuli. Sadrži osnovne Dositejeve ideje koje se tiču jezika književnih tekstova. On predlaže da taj jezik bude opšti narodni jezik, koji razumeju svi građani srpski i svih naših konfesija - pravoslavne, katoličke, islamske, od Banata do Jadranskog mora. On predlaže i da se narod oslobađa dogmatskih mišljenja ili stvari, da se modernizuje i prihvata iskustvo moderne Evrope, evropskih naroda - kaže Ivanić.
Dositej se, osim toga, zalaže za versku toleranciju među narodima koji su konfesionalno podeljeni, jer kaže: “Više niko na to ne gleda u Evropi”. Ovo pismo sadrži jezgro celokupnog Dositejevog dela: njegov stil, njegovu prisnost, intimizaciju, lako kretanje kroz autobiografske primere, ironizaciju, kritičnost do satiričnosti.
- To je pravi manifest moderne srpske kulture. U pogovoru ovom izdanju stavio sam naslov: “Najava vaskrsa srpske kulture”. To je poziv na modernizaciju i usaglašavanje srpske kulture sa potrebama modernog čoveka: štampanje knjiga, osnivanje škola, odnos prema verskoj tradiciji, vrlo ozbiljna oštra kritika kaluđerstva... Dositej se “Pismom” zapravo uključio u tada moderne reforme cara Josifa Drugog. Te reforme nisu se ticale samo verske tolerancije i ravnopravnosti Pravoslavne crkve Katoličkoj, one su se ticale i nade da će Josif Drugi u savezu sa Rusijom osloboditi balkanske narode od Turaka - kaže Ivanić.
“Pismo” je imalo pragmatičan karakter. Dositej je pismo uputio svojim prijateljima da bi oni pozvali ljude koji su spremni da ulože svoj novac u objavljivanje njegovih knjiga.

Izvor: http://www.novosti.rs

Zadužbina Dositeja Obradovića“Pisma Haralampiju”zlatno izdanjeStari dvor

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Festival omladinskih horova Srbije odložen za jun

Izvor: TvojPortal.com, 13.Maj.2011, 10:52

13.05.2011.  Izvor: Mc Portal. Jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Novom Pazaru, Festival omladinskih horova Srbije (FOHS), ove godine će umesto u maju biti održan polovinom juna, rekao je danas direktor novopazarskog Kulturnog centra Zenib Biberović.. . . Biberović je radiju...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.