Tužilaštvo o govoru mržnje u Dvoru

Izvor: B92, 01.Mar.2011, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo o govoru mržnje u Dvoru

Beograd -- Pokrenut pretkrivični postupak zbog govora mržnje u "Dvoru". TV Pink se zbog incidenta izvinila Ambasadi Izraela. RRA donosi obavezujuće uputstvo za rijalitije.

Republičko tužilaštvo pokrenulo je pretkrivični postupak protiv pevačice Maje Nikolić i pevača Miloša Bojanića, zbog govora mržnje u rijaliti serijalu "Dvor".

I jevrejska zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sprema da podnese prijavu i protiv televizije Pink. Zbog širenja rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, Nikolićevoj i Bojaniću preti zatvorska kazna.

Video snimci rijalitija "Dvor" i spornih izjava Maje Nikolić i MIloša Bojanića, u kome oni vređaju Jevreje, stigli su u Republičko javno tužilaštvo.

Kako B92 saznaje, u Tužilaštvu smatraju da ima indicija da se protiv njih dvoje pokrene krivični postupak zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti.

Pevačica Maja Nikolić za B92 kaže da se ne oseća krivom.

"Ta moja rečenica ’ne volim Jevreje’ odnosi se na situaciju koju smo svi preživeli - NATO agresiju - a pod tim nisam mislilia na jevrejski narod u celini već samo one koji su donosili odluku o bombardovanju naše zemlje", objašnjava ona.

"Dakle, moj patriotizam je veliki, ja nikada nisam bila šovinista i nisam vaspitavana da mrzim. Žao mi je zbog neprijatnosti koje su pretrpeli Jevreji u Srbiji zbog ovako loše interpretirane izjave", poručuje Nikolićeva.

Prema rečima Aleksandra Nećaka iz Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejska zajednica u Srbiji uvređena je onim što je izgovorila Maja Nikolić u rijalitiju "Dvor".

"Suština je, podvlačim, svako ima pravo da voli, ne voli, mrzi, ne podnosi i šta god hoće, ali oni nisu predmet našeg interesovanja, nas interesuje kako jedna televizija koja koristi nacionalnu frekvenciju dozvoljava tako nešto”, kaže Nećak.

Savez jevrejskih opština će zbog toga, najavljuje Nećak, podneti tužbu protiv TV Pink.

Pored sankcija koje će po svemu sudeći pretpeti TV Pink, ali i dvoje pevača, govor mržnje u "Dvoru” ima još posledica.

Republička radio-difuzna agencija sastaće se u sredu i doneti obavezujuće uputstvo za sve emitere, najavio je zamenik predsednika RRA Goran Karadžić, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92.

"Uživo više ne može da ide. To je suviše rizična TV forma. Imali smo situaciju koje se svi možemo stideti i moramo da reagujemo", poručio je Karadžić.

"Nažalost, zakon nam ne daje mogućnost da ukidamo ’Dvor’, ali ćemo kazniti TV Pink, budite sigurni", najavio je on.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava smatra da bi i dvoje pevača i televizija Pink trebalo da snose posledice govora mržnje upućenog iz "Dvora".

"Krivična odgovornost, koliko vidim, bi trebalo da bude oba učesnika koja su na ovaj način širilia rasnu, versku i nacionalnu mržnjiu i netrpeljivost i to je krivično delo po kome bi oni mogli da odgovaraju", objašnjava Antonijević.

Ukoliko se pokrene krivični postupak Maje Nikolić i Miloša Bojanića za širenje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, dvoje pevača suočavaju se sa kaznom od šest meseci do pet godina zatvora.

Televizija Pink danas je, u pismu ambasadoru Izraela u Srbiji Arturu Kolu, najoštrije osudila antisemitske stavove učesnika rijaliti programa "Dvor".

U pismu se podseća da je Televizija Pink diskvalifikovala dvoje takmičara i odlučila da osobama koje su ovu TV stanicu iskoristile za iznošenje svojih privatnih stavova neprihvatljive sadržine, potpuno suprotnih uređivačkoj politici TV Pink, uskrati do daljeg mogućnost pojavljivanja u njenim programskim segmentima.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.