„Triglav“  sa zvezdom petokrakom

Izvor: Politika, 16.Sep.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Triglav“ sa zvezdom petokrakom

Slovenija ima moderniji ratni brod od Hrvatske i Crne Gore

Od našeg specijalnog izveštača

Kopar – Slovenija jača svoju ratnu mornaricu, odnosno 430. mornarički divizion slovenačke vojske sa bazom u Ankaranu. Naime, posle uvođenja na flotnu listu izraelskog patrolnog čamca „super-dvora“ pod imenom „Ankaran-21“ pre više godina, sada u pomorskim vežbama NATO-a na Jadranu i izvan njega sudeluje i najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slovenački ratni brod „Triglav-11“ . Dobijen je od Rusije na ime duga nekadašnjeg Sovjetskog Saveza prema bivšim jugoslovenskim republikama. Tako su Hrvati odlučili da na ime tog duga uzmu helikoptere Mi-171, Slovenci su uzeli ratni brod, a mi u Srbiji još ne možemo da se dogovorimo šta bi uradili po tom pitanju.

Brod „Triglav“ je izgrađen u ruskom brodogradilištu „Almaz“ u Senkt Pitersburgu, pripada klasi „svetljak“ ruskih ratnih brodova.Doplovio je do matične luke Kopar rekom Volgom, pa kanalima do luke Novorosijsk, preko Crnog i Egejskog mora do Krita i Jadrana.“Triglav-11“  ima deplasman od 375 tona, elektronika na brodu je nemačke proizvodnje i najmodernija je za tu vrstu brodova, motori su nemački MTU, naoružanje se sastoji od jednog topa Ak-306, dva teška mitraljeza od 14,5 mm, PVO sistema „igla“, protivraketnog sistema Pk-10 sa deset mamaca u jednom lanseru, a na brodu je i raketni sistem “šturm“  sa šest projektila tipa „ataka“ za gađanje protivničkih brodova na daljinama do sedam kilometara. Reč je o protivoklopnim raketama sa laserskim vođenjem koje probijaju svaki oklop na bilo kojem ratnom brodu u svetu. Sistem „šturm“ je montiran na spoljnoj oplati, odmah ispod komandnog mosta broda. Rusi su ponudili Slovencima opciono da dodatno naoružaju brod tim projektilima, pa je sada „Triglav-11“  zapravo opremljen i raketama brod-brod koje navodi operator putem džojstika. Svi instrumenti na brodu imaju na pozadini crvenu petokraku. Na moj upitni pogled komandant broda, poručnik bojnog broda Andrej Pečar mi je rekao „da to njima uopšte ne smeta, iako je Slovenija članica NATO-a“.

„ Ako nekome smeta, neka izdvoji pare da promenimo instrumente. Ali to će da košta“.  

 „Triglav-11“  je operativan i na moru od sedam bofora, maksimalna mu je brzina 31 čvor, ekonomska 13 čvorova, ima posadu od 31 člana. Mnogi se, naravno, pitaju šta će Sloveniji sa tako malom obalom ratni brodovi? „Triglav-11“ je univerzalni ratni brod, on je istovremeno i brod-baza za protivminske ronioce, može da ukrca barokomoru, to je brod koji sa svojim specijalnim baržama sanira posledice ekoloških katastrofa, kao što su velike mrlje nafte u moru i posebno u lukama, jer je opremljen specijalnim bočnim propelerima za manevar na vrlo uskom prostoru. Kao takav “Triglav-11“ je već sada jedan od najčešće pozivanih ratnih brodova u zajedničkim pomorskim vežbama država članica NATO-a  i procesa „Partnerstvo za mir“.

Kada sam komandanta broda, poručnika bojnog broda Andreja Pečara upitao na kom se jeziku sporazumevaju sa Crnogorcima tokom zajedničkih vežbi na Jadranu odgovorio mi je uz smešak: „ Tokom vežbe na engleskom, jer to je standardna procedura, posle vežbe naravno na srpskom jeziku“.  

Koliko Slovenija pridaje značaja mornarici i pomorskoj tradiciji govori i podatak da je džepnu podmornicu klase „una-913“, dobijenu na poklon od Crne Gore, u vojni muzej u Pivki preko Jadrana i Italije besplatno prevezao privatnik. Srbija je još pre tri godine dobila istu takvu podmornicu na poklon od Crne Gore. Još se nismo dogovorili gde da je postavimo, ni ko će da je preveze. Nema u Srbiji privatnika... 

Miroslav Lazanski

objavljeno: 16.09.2013.
Pogledaj vesti o: Dvor,   NATO

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.