Susret Dačić-Šojgu u Rusiji

Izvor: B92, Tanjug, 24.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Dačić-Šojgu u Rusiji

Beograd -- Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu ponovio je da će sva tri dela bilateralnog energetskog sporazuma između Rusije i Srbije biti realizovana.

Šojgu je to rekao na sastanku mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije u Moskvi, gde srpsku delegaciju predvodi zamenik premijera Ivica Dačić. Vicepremijer Srbije očekuje da se sutra potpiše protokol koji će biti garancija za realizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma o prodaji NIS-a, izgradnji gasovoda kroz Srbiju i proširenju kapaciteta skladišta gasa Banatski Dvor.

Posle sastanka u Moskvi na kome se, kao i u Beogradu, o energetskom sporazumu razgovaralo iza zatvorenih vrata, Ivica Dačić je izjavio da su se Rusi našli u čudu zašto se u Srbiji uopšte dovodi u pitanje izgradnja gasovoda.

Takvo čuđenje Dačiću je preneo ministar Sergej Šojgu koji je srpskoj delegaciji preneo da će sva tri dela energetskog sporazuma – o prodaji NIS-a, izgradnji Južnog toka i povećanju kapaciteta skladišta gasa Banatski Dvor biti realizovana.

Prema rečima Dačića, srpska delegacija očekuje da će garancije o realizaciji sva tri segmenta sporazuma biti sastavni deo Protokola sa sednice Komiteta koji bi sutra trebalo da bude potpisan.

Dačić, koji je kopredsednik Komiteta, rekao je da je za Srbiju ključno pitanje da osim prodaje NIS-a dođe i do izgradnje gasovoda koji će svojim kapacitetom zadovoljiti potrebe Srbije.

"Ukoliko postoje takve čvrste garancije da će dogovor biti ispoštovan u sva tri dela, onda bi do 20. decembra ili do kraja godine došlo do realizacije prvih ugovora", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Šojgu je kazao da on ne vidi u tome problem i da se "Rusija našla u čudu zašto se uopšte dovodi u pitanje izgradnja gasovoda".

Na pitanje novinara da li su danas srpska i ruska strana bliže kad je u pitanju prodaja NIS-a, s obzirom da je Srbija postavila nove uslove, Dačić je odgovorio da je danas od predstavnika "Gaspromnjeft" koji je pregovarao sa NIS-om "čuo da tu nema nekih suštinskih nepremostivih velikih razlika".

On je takođe rekao da kupoprodaja NIS-a nije bila predmet današnjeg sastanka, odnosno da nije bilo predviđeno potpisivanje bilo kog konkretnog ugovora o tome.

Prema Dačićevim rečima, "cilj je bio da se razmotri na najvišem političkom nivou da li Rusija ostaje pri onome što je dogovoreno".

Dačić ima i odvojene susrete sa ministrom policije Rašidom Nurgalijevom i ministrom energetike Sergejem Šmatkom. Pored Dačića, koji predvodi delegaciju Srbije, u Moskvu su otputovali i ministri Milutin Mrkonjić i Petar Škundrić.

Na dnevnom redu su sva pitanja ekonomske saradnje, među kojima su saobraćaj, poljoprivreda, bankarstvo i investicije.

"Komitet nije ovlašćen za potpisivanje sporazuma"

Uoči odlaska u Moskvu, Dačić je za B92 rekao da taj komitet nije ovlašćen da potpisuje sporazum, ali njegovu realizaciju, ako se postigne politički dogovor, očekuje u decembru.

"Jedino pitanje koje je veoma važno jeste pitanje da li se ostaje pri celini tog aranžmana, a to znači gasovod, prodaja NIS-a, gasno skladište u Banatskom Dvoru", kaže Dačić.

"Ako se u Moskvi postigne globalni poltički dogovor i ukoliko su i Srbija i Rusija spremne da ostanu pri onome što se dogovaralo, a to je da taj aranžman bude u celini sproveden, onda će taj dogovor uslediti veoma brzo, mislim u decembru", rekao je Dačić.

Urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković smatra da prodaja NIS-a Rusima ne treba da bude uslovljena samo izgradnjom gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Bantaskom Dvoru, već, prema njenim rečima, Srbija treba da postavi još neke uslove.

"Mora se insistirati na krajnjem roku kada će se gasovod graditi, kao i na tome šta zaista Rusija, odnosno Gasprom, mora da uradi u NIS-u", kaže ona.

"Ne samo da preuzmu NIS, da on tavori, mora se reći striktno da 2010. prestaje da važi Uredba o zabrani uvoza derivata i do tada da NIS-ove rafinerije u Pančevu i Novom Sadu moraju da proizvode gorivo koje je evropskog kvaliteta", kaže Jelica Putniković.

Ekonomska saradnja

Ivica Dačić, koji je i kopredsednik Komiteta, navodi da gasno-naftni aranžman neće nije jedina tema današnjih razgovora u Moskvi.

"Između ostalog, biće razgovarano i o liberalizaciji naše trgovine, odnosno taj ugovor treba da se proširi na robe koje su za nas veoma bitne, i to je važno što će Srbija onda biti spona između Evropske unije i Rusije", kaže Dačić.

"Razgovaraće se i o dogovoru koji je još ranije bio postignut o ruskom učešću u rekonstrukciji hidroelektrane Đerdap i još nekim drugim pitanjima", dodaje Dačić.

Jelica Putniković procenjuje da Srbija očekuje da će bez carina moći da izvozi automobile koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

"Sada je pitanje da li će Rusija, koju takođe potresa ekonomska kriza, pristati da italijanske Fijat automobile, koji se sklapaju u Srbiji, prodaje bez uvoznih carina", kaže ona.

"To je dvosekli mač, možda bi trebalo pokušati da se neke druge robe iz Srbije plasiraju bolje umesto onoga što još uvek nemamo, jer pitanje je kada će Fijat početi da proizvodi te automobile u Kragujevcu", kaže Jelica Putniković.

Srbija u Rusiju uglavnom izvozi poljoprivredne i prehrambene proizvode, lekove i konfekciju.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.