Izvor: B92, 21.Apr.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija pošumljavanja Beograda

Beograd -- Strategija pošumljavanja Beograda koja predviđa pošumljavanje još 50000 hektara gradskog zemljišta, predstavljena je u Starom dvoru povodom Dana planete zemlje.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da će ta strategija biti ubrzo usvojena i da će Strategija o razvoju Beograda biti usklađivana sa njom. Prema njegovim rečima, projekat Strategija pošumljavanja Beograda vredi 100 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra i predviđa pošumljavanje još 50.000 hektara gradskog zemljišta.

"Imamo snage da se uhvatimo u koštac sa velikim problemima. Ozbiljno ćemo raditi na pošumljavanju i biće formiran zeleni zaštitni pojas oko Beograda, kao i u centralnim gradskim jezgrima", dodao je Antić.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je rekao da će stepen pošumljenosti Beograda biti povećan 20 odsto, kao i da trenutno u gradu ima 0,025 hektara šume po stanovniku, a da je idealno da bude 0,33.

"Pobegli smo toliko daleko od prirode da sad ona beži od nas. Beograd je deo Srbije koji se zove Šumadija. Srbija je i dalje lepa, ali to nije Šumadija", naveo je sekretar.

Cilj Strategije pošumljavanja Beograda je zaštita prirode, biodiverziteta i šuma, uticaj na kvalitet vazduha i klimatske promene, zaštita zamljišta, zaštita od buke, uticaj na energetsku efikasnost i drugo.

Nosilac tog projekta je Institut za šumarstvo, a finansijske troškovi pošumljavanja obezbediće se od naknada i taksi za korišćenje prirodnih dobara, od sredstava zagađivača, kredita države, grada i opština i međunarodnih izvora.

Direktor Instituta za šumarstvo Ljubinko Rakonjac je naveo da je 11,2 odsto trenutni stepen šumovitosti Beograda i da on treba da iznosi 31 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.