Predstavljena Strategija pošumljavanja Beograda

Izvor: S media, 21.Apr.2010, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena Strategija pošumljavanja Beograda

Projektom "Strategija pošumljavanja područja Beograda", čija je vrednost 100 miliona evra, predvidjeno je pošumljavanje 50.000 hektara neobraslih površina na teritoriji glavnog grada, rekao je danas predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Antić je na prezentaciji projekta u Starom dvoru kazao da Strategija predstavlja najznačajniji doprinos Beograda očuvanju životne sredine i borbi sa klimatskim promenama, kao i najvažniji dokument koji će gradska skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << usvojiti u ovom mandatu.

Napominjujući da u svetu godišnje nestane 13 miliona hektara šuma, gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je rekao da u prestonici po stanovniku ima samo 0,025 hektara šume.

Trivan je kazao da je Strategija pošumljavanja Beograda ustvari strategija života i da je njena realizacija proces koji će trajati godinama, ali i da se ciljevi moraju ostvariti.

"Sprovodjenjem strategije pošumljavanje će se povećati za 20 odsto, a naš cilj je da to bude i 37 odsto", rekao je on.

Strategija pošumljavanja Beograda je harmonizovana sa medjunarodnim sporazumima i konvencijama, kao i sa strateškim dokumentima na nivou Evrope, a usaglašena je i sa domaćim zakonodavstvom i propisima, rečeno je na prezentaciji.

Aktivnosti koje obuhvata Strategija imaju za cilj ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena i posledica rudarskih aktivnosti i sagorevanja uglja, upravljanje otpadom, uticaj na energetsku efikasnost, unapredjenje u oblasti poljoprivrede, šumarstva i lovstva, zaštitu prirode, biodiverziteta, šuma i zemljišta, kao i zaštitu od buke.

Planiranim pošumljavanjem neobraslih površina rešavaju se problemi koji se javljaju kao posledica sadašnjeg neodgovarajućeg iskorišćenja zemljišta i obezbedjuje se dobro povezano zelenilo u gradu sa šumskim kompleksima, koje omogućava da šume imaju uticaj na uže gradsko jezgro, što je jedan od preduslova zdrave životne sredine.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strategija pošumljavanja Beograda

Izvor: B92, 21.Apr.2010

Beograd -- Strategija pošumljavanja Beograda koja predviđa pošumljavanje još 50000 hektara gradskog zemljišta, predstavljena je u Starom dvoru povodom Dana planete zemlje... Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da će ta strategija biti ubrzo usvojena i da će Strategija o razvoju...

Nastavak na B92...

Pošumljavanje još 50.000 hektara gradskog zemljišta

Izvor: Glas javnosti, 22.Apr.2010, 07:14

Strategija pošumljavanja Beograda, koja predviđa pošumljavanje još 50.000 hektara gradskog zemljišta, predstavljena je juče u Starom dvoru povodom Dana planete zemlje...Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da će ta strategija biti ubrzo usvojena i da će Strategija o razvoju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.