SVEČANOST U NOVOM SADU: Otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2018, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVEČANOST U NOVOM SADU: Otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću (FOTO/VIDEO)

Spomenik, visok oko 10 metara, izrađen je po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića

Povodom obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, u Novom Sadu je danas svečano otkriven spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

i nalazi se na zelenoj površini na Trgu Republike koja je tu napravljena pre nekoliko godina

Kralj gleda ka Vladičanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dvoru, a postament je od mermera i na njemu piše tekst na ćirilici na sve četiri strane - i to na južnoj "Petar I Krađorđević 1844-1921", severnoj "Kralj Srbije 1903-1918".

Grb Kraljevine Srbije nalazi se na zapadnoj strani, a na istočnoj piše "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918".

Kralj Petar je napisao predgovor za svima poznatu knjigu Džona Stjuarta Mila pod nazivom "O slobodi", a jedan citat našao se i na spomeniku.

- Sloboda otvara narodu oči, da upozna svoje mane, pa da ih leči, sloboda mu daje prilike, da upozna svoje vrline, te da ih razvija i ulaže u delatnost kojom čeliči svoju snagu, unapređuje svoje umno i fizičko blagostanje , da sobom i u saradnji sa ostalim narodima, primiče celo čovečanstvo cilju koji mu je Bogom namenjen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.