Otkriven spomenik kralju Petru Prvom: Dobrodošao kući

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik kralju Petru Prvom: Dobrodošao kući

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su danas spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, povodom obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Spomenik je postavljen na Trgu republike i otklriven uz pesmu "Vostani Serbie".

Bronzani spomenik je visok četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Unetničke livnice "Jeremić".

Sa postamentom visok je oko 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << metara, a ima i ćiriličke natpise na sve četiri strane.

Na južnoj strani piše "Petar Prvi Krađorđević 1844-1921", na severnoj "Kralj Srbije 1903-1918".

Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918".

Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Pre otkrivanja spomenika, okupljenim građanima i zvanicama su se obratili Vučić i Vučević, a glumac Lazar Ristovski govorio je monolog kralja Petra Prvog.

- Dobrodošao kući. Izvini što nam je 84 godine trebalo da shvatimo da si ti onaj koji je pobedio i da ti konačno podignemo spomenik - poručio je Vučić u obraćanju.

Kako je rekao, otkrivajući spomenik kažemo - Hvala kralju oslobodioče, hvala za slobodu, a takvu slobodu kakvu si izborio, zelimo takvu i nikome je ne damo.

- U Novom Sadu, u kome su slobodni ljhudi odlučili da budu deo slobodne Srbije, dragi kralju dobrodošao kući. Spomenik su podigla tvoja dela, a mi smo se setili da ga postavimo, da nas podseti da ništa važnije i preče od Srbije nemamo - poručio je Vučić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Otkriven spomenik kralju Petru Prvom: "Dobrodošao kući"

Izvor: Prva.rs, 25.Nov.2018

Spomenik je postavljen na Trgu republike i otklriven uz pesmu "Vostani Serbie".. Bronzani spomenik je visok četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Unetničke livnice "Jeremić".. Sa postamentom visok je oko 10 metara, a ima i ćiriličke natpise na sve četiri strane. Na južnoj strani...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.