Protest Uvek pištaljka, nikad više puška!

Izvor: B92, 01.Nov.2018, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Uvek pištaljka, nikad više puška!"

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) okupila se večeras u parku između zgrade Predsedništva i Starog dvora.

U parku između zgrade Predsedništva i Starog dvora večeras su se, gotovo u isto vreme, pojavili predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KIM Simo Spasić, kao i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava.

Skupu pod nazivom "Uvek pištaljka, nikad više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puška!" prisustvovalo je više desetina ljudi, a iz YIHR-a su saopštili da je jedan od razloga i "prisustvo ratnih zločinaca u javnom životu", aludirajući na promocije knjiga osudjenih za ratne zločine u tribunalu, Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića.

Simo Spasić je držao veliku fotografiju "Žute kuće", kao i fotografiju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na kojoj su stajale Haradinajeve reči da je "ubijao srpske policajce, srpske civile...".

Spasić je prvo najavio da će tu postaviti slike ubijenih policajaca pod sloganom "Stop UČK - Kosovo u Interpol", što mu je, kaže, bilo onemogućeno zbog ranije najavljenog skupa Inicijative, ali je ponovio da se protivi ulasku Kosova u Interpol.

Kako je rekao, hteo je da održi konferenciju za medije i da postavi slike, zbog izjave Nasima Haradinaja, predstavnika veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i brata od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je "ubijao srpske vojnike kada god je imao prilike" i da mu je "žao što ih nije pobio koliko je želeo".

"Samo zbog te izjave, trebalo bi da bude uhapšen", rekao je Spasić.

U isto vreme, u parku su bili i predstavnici Inicijative, koji su zviždanjem i transparentima, među kojima i "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama" izrazili nezadovoljstvo presudom protiv aktivista te organizacije.

Naime, Prekršajni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je osam aktivista Inicijative osuđeno za kršenje javnog reda i mira zbog toga što su razvili taj transparent i duvali u pištaljke za vreme govora Veselina Šljivančanina na tribini u Beški prošle godine.

Milan Antonijević iz YUCOM-a rekao je da su želeli da pošalju poruku zbog te presude kojom se, kaže, organizacija koja je koristila slobodu izražavnja osuđuje na prekršajnu kaznu, jer su dali jasan stav o ratnim zločincima i na tribini protestovali na miran način.

Ta presuda, kaže, nije dobra poruka, jer treba poštovati sve presude koji se tiču ratnih zločina. Tokom okupljanja, Spasić i predstavnici Inicijative nisu došli u kontakt, a dok su mladi držali transparent i duvali u pištaljke, Spasić je govorio o zločinima na Kosovu i uzvikivao "Tači, Haradinaj, zločinac".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.