Dva skupa kod zgrade Predsedništva - Inicijativa mladih i Sima Spasić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva skupa kod zgrade Predsedništva - Inicijativa mladih i Sima Spasić

U parku između zgrade Predsedništva i Starog dvora večeras su se, gotovo u isto vreme, pojavili predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KiM Simo Spasić, kao i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava.

Spasić je držao veliku fotografiju "Žute kuće", kao i fotografiju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na kojoj su stajale Haradinajeve reči da je "ubijao srpske policajce, srpske civile...".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Spasić je prvo najavio da će tu postaviti slike ubijenih policajaca pod sloganom "Stop UČK - Kosovo u Interpol", što mu je, kaže, bilo onemogućeno zbog ranije najavljenog skupa Inicijative, ali je ponovio da se protivi ulasku Kosova u Interpol.

Kako je rekao, hteo je da održi konferenciju za medije i da postavi slike, zbog izjave Nasima Haradinaja, predstavnika veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i brata od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je "ubijao srpske vojnike kada god je imao prilike" i da mu je "žao što ih nije pobio koliko je želeo".

"Samo zbog te izjave, trebalo bi da bude uhapšen", rekao je Spasić.

U isto vreme, u parku su bili i predstavnici Inicijative, koji su zviždanjem i transparentima, među kojima i "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama" izrazili nezadovoljstvo presudom protiv aktivista te organizacije.

Naime, Prekršajni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je osam aktivista Inicijative osuđeno za kršenje javnog reda i mira zbog toga što su razvili taj transparent i duvali u pištaljke za vreme govora Veselina Šljivančanina na tribini u Beški prošle godine.

Milan Antonijević iz YUCOM-a rekao je da su želeli da pošalju poruku zbog te presude kojom se, kaže, organizacija koja je koristila slobodu izražavanja osuđuje na prekršajnu kaznu, jer su dali jasan stav o ratnim zločincima i na tribini protestovali na miran način.

Ta presuda, kaže, nije dobra poruka, jer treba poštovati sve presude koji se tiču ratnih zločina.

Tokom okupljanja, Spasić i predstavnici Inicijative nisu došli u kontakt, a dok su mladi držali transparent i duvali u pištaljke, Spasić je govorio o zločinima na Kosovu i uzvikivao "Tači, Haradinaj, zločinac".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.