Predstavljena monografija „Deca i mladi sa problemima ponašanja

Izvor: Studio B, 16.Nov.2010, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena monografija „Deca i mladi sa problemima ponašanja"

U Starom dvoru predstavljena je monografija „Deca i mladi sa problemima ponašanja: usluge i tretmani u zajednici", koju su zajednički izdali Republički zavod za socijalnu zaštitu i Gradski centar za socijalni rad u Beogradu.

Pomenuta monografija daje obuhvatan i sistematičan prikaz efikasnih pristupa vaninstitucionalnom tretmanu dece i mladih u sukobu sa zajednicom i predstavlja odgovor na savremene potrebe društva >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za povećanjem kvaliteta zaštite mladih sa problemima ponašanja. Promociju je otvorio gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić, a prisutne su pozdravili i Živorad Gajić, direktor Republičkog zavoda, i Snežana Stošković, direktorka Gradskog centra za socijalni rad.

- Problemi ponašanja i sukob dece i mladih sa zakonom su u ekspanziji i na to ukazuje povećanje broja težih krivičnih dela, ali i sve raniji uzrast onih koji ta dela čine. Zvanična statistika poslednjih desetak godina ne beleži rast u broju osuđenih maloletnika, kojih je godišnje oko 2.000, ali se u poslednjih pet godina udvostručio broj najtežih mera izrečenih maloletnicima, kao i procenat osuđenih zbog dela počinjenih sa 14 godina. Ovi nalazi upućuju na to da su postojeći oblici podrške mladima koji imaju probleme u ponašanju nedovoljno efikasni, da nije dovoljno razvijen kontinuitet zaštite, da ne postoje specijalizovani tretmani za njih i da je podrška ovoj kategoriji često neblagovremena. Takođe se uočava da postoje predrasude prema ovoj deci i mladima koje dovode do njihove dalje marginalizacije i eskalacije antisocijalnog ponašanja - upozorila je Snežana Stošković.

Monografija „Deca i mladi sa problemima ponašanja" obuhvata četiri tematske celine, a urednice su Jasna Hrnčić, Tamara Džamonja-Ignjatović i Vera Despotović-Stanarević. U prvom delu prikazuje se teorijski i kontekstualni okvir pristupa tretmanima dece i mladih u sukobu sa zajednicom. Drugi deo predstavlja četiri programa prilgođena deci koja su u riziku za nastanak problema ponašanja i mladima koji su već u sukobu sa zajednicom. Prikazan je i program radionica za roditelje, namenjen razvoju njihovih sposobnosti za prevazilaženje izazova vaspitavanja i usmeravanja dece i mladih koji imaju probleme u ponašanju. Ovi programi imaju najviše efekata ako se primenjuju u okviru šire i kontinuirane zaštite dece i mladih. Dobar model ovakve zaštite daju direktne i indirektne usluge dnevnog boravka koje su prikazane na konceptualnom nivou u trećem delu publikacije pod nazivom „Dnevni boravci". U četvrtom delu monografije prikazane su aktivnosti dnevnih boravaka za decu i mlade sa problemima u ponašanju u Novom Sadu, Požarevcu, Kragujevcu i Knjaževcu, koji na praktičnom nivou demonstriraju mogućnosti i izazove pružanja usluga dnevnog boravka ovoj populaciji.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.