Poznata imena šestoro žrtava masakra srpskih civila u Dvoru na Uni

Izvor: Blic, 26.Apr.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznata imena šestoro žrtava masakra srpskih civila u Dvoru na Uni

Hrvatski portal Index.hr je, pozivajući se na poverljive dokumente Ujedinjenih nacija, objavio imena šestoro od devetoro žrtva, srpskih staraca i hendikepiranih civila, koji su masakrirani u Dvoru na Uni neposredno posle završetka akcije "Oluja" 1995. godine.

Ovaj pokolj je izvađen iz "arhive" posle 16 godina pošto je danski vojnik Jan Velendorf u intervjuu danskoj televiziji BT priznao da je oko 200 danskih vojnika, tada pripadnika "plavih šlemova" Ujedinjenih nacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skrštenih ruku gledalo masakr osmoro starijih i hendikepiranih Srba.

Popis žrtava, navodi Index, otkriva kako se radilo o nemoćnim ljudima, u invalidskim kolicima ili amputirane noge, ljudi koji su se kretali uz pomoć štapova. Najstarija žrtva, Desanka Teodorović, bila je 1915. godište, a u trenutku smrti je sedela na stolici uz stepenište koje je vodilo na prvi sprat škole u kojoj je izvršen masakr. Imala je teške povrede na grudima i leđima.

Žena za koju se pretpostavlja da je Zorka Marić, starosti između 40 i 50 godina, ubijena je u invalidskim kolicima i takođe je imala teške povrede grudi i leđa.

Muškarac za koga se veruje da je Jovan Macut, rođen 1931. godine, pronađen je kako leži preko stolice s teškim ranama na grudima i leđima. Pored njega je nađen štap za pomoć prilikom kretanja.

Identitet četvrte žrtve nije utvrđen, a pronađena je kako leži na podu. Radilo se o ženi staroj oko 70 godina, s raznesenom levom stranom lobanje.

Žrtva za koju se veruje da se zove Terezija Ružak imala je u trenutku smrti, kako je procenjeno, oko 65 godina, i bila joj je amputirana leva nogu. Pronađena je kako leži raznesenim licem prema podu, a pored nje su bile štake.

Index dalje navodi da je Darko Krivokuća iz Vojnića, rođen 1966. godine, pronađen mrtav na podu. Imao je teške povrede zbog kojih je teško bilo sa sigurnošću potvrditi identitet.

Sedma žrtva je neidentifikovana ženska osoba, procenjene starosti od 55 godina, pronađena kako leži s teškim povredama grudi i leđa.

Osma žrtva takođe nije identifikovana, a pronađena je u učionici na prvom spratu kako leži ispred školske table. Oko njenog uveta se protezala rana dubine pet centimetara. Osoba je opisana kao izrazito mršava.

U učionici na prvom spratu pronađena je i deveta žrtva pokolja, za koju se pretpostavlja da je reč o Slobodanu Vukšiću, muškarcu starom oko 70 godina, s teškim povredama na leđima.

Ubijali su ih bombama i "kalašnjikovima"

U razgovoru s danskim novinarom Kasperom Vedsmandom, autorom TV priloga o masakru u Dvoru na Uni, Index je saznao da su se novinaru javili danski vojnici opterećene savesti, sa željom da iznesu istinu o masakru.

Pored škole u kojoj se dogodio pokolj bilo je smešteno 200 "plavih šlemova" iz Danske, od kojih je deo njih video 12 uniformisanih ljudi, bez oznaka o pripadnosti ijednoj vojsci, kako naoružani bombama i automatskim oružjem prilaze školi, a zatim likvidiraju jednu po jednu od devet navedenih osoba. Danski vojnici su u nekoliko navrata imali šansu da intervenišu, ali im je njihov komandant Jorgen Kold naredio da miruju.

Index.hr je došao do podataka iz tajnih dokumenata Ujedinjenih nacija u kojima se opisuju četvorica muškaraca koji su poubijali srpske civile, kao i način na koji su žrtve bez razloga smaknute. Opise je dao jedan od danskih vojnika koji je sve gledao.

Svedok je prvog ubicu opisao kao muškarca od 40 godina, 190 cm visokog, vitkog, u tamnoj maskirnoj uniformi s rancem kaki boje, naoružanim najverojatnije "kalašnjikovim", koji je pobio civile u školskom hodniku. Drugi ubica je opisan kao 50-godišnjak, visine od 160 do 170 cm, obučen u tamnu maskiranu uniformu, koji je u školski hodnik ubacio bombu. Preostala dvojica imala su oko 30 godina i bili su u svetlim maskirnim uniformama, naoružani "kalašnjikovima". Jedan od njih je ušao s protivtenkovskom minom u školu, dok je drugi ubacio ručnu bombu.

Povezane vesti: "Plavi šlemovi" mirno gledali kako hrvatski vojnici masakriraju hendikepirane Srbe Oluja je Tuđmanov zločinački poduhvat Grupa Krajišnika tužila američku vojnu kompaniju MPRI

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.