Potaž Sen Žermen – ukus dostojan kraljevskog nepca

Izvor: Lepota i zdravlje, 18.Jun.2020, 15:04

Potaž Sen Žermen – ukus dostojan kraljevskog nepca

Naziv ove kremaste čorbice predmet je mnogih rasprava. Neki smatraju da potaž Sen Žermen ime duguje istoimenom grofu i alhemičaru. S druge strane, ima i onih koji tvrde da naziv zelenog specijaliteta zapravo potiče od francuskog dvorca u kome se nekad rodio čuveni Luj XIV. Moćni vladar navodno je uživao u ukusu potaža spravljenog od mladih zrna graška, a tim specijalitetom je, pored njega, bio zaluđen i čitav dvor. (Pročitaj: Omiljeni kolač kraljice Viktorije: Isprobajte originalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video)) Da biste i vi okusili zdravu, a ukusnu, kremastu čorbicu, ne morate obavezno otputovati u prelepi francuski grad nadomak Pariza (Sen Žermen je na dvadesetak kilometara od francuske prestonice!). Dovoljno je da posetite pijacu, snabdete se svežim namirnicama i bacite se na pripremu ovog, ne preterano zahtevnog, jela. (Pročitaj: Ishrana Melanije Tramp je tajna njenog savršenog izgleda) Bez obzira na to koji ćete grašak, od oko 1.000 postojećih vrsta, odabrati, potrudite se da nabavite svež, a ne smrznuti. Originalni recept uključuje sortu petit pois, za koju su karakteristična sitna i sladunjava zrna. (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga) Potaž Sen Žermen Sastojci: 2 sitno seckana praziluka (samo beli deo) 1 puterica (iseckati listove) 15 g sveže nane 7 dl vode 1 kašika putera 1/2 l vode 600 g graška so biber 50 ml pavlake (može i mileram) šaka krutona Priprema: Dinstajte praziluk na puteru dok ne omekša (2-3 minuta). Nalijte vodu, a zatim dodajte začine, grašak i putericu. Krčkajte dok se povrće ne skuva (oko 10 minuta). Kada je skuvano, dodajte nanu i izblendajte tako da masa postane ujednačena. Vratite u šerpu, pa uz stalno mešanje dodajte i pavlaku i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte u tanjire, po površini pospite krutone, pa poslužite dok je toplo. (Pročitaj: Ovih šest namirnica bogatih cinkom spas su za vaš imunitet) Kaloričnija varijanta pored navedene osnovne sadrži slaninu, luk, celer i šargarepu. Uz vruću lepinju, potaž Sen Žermen može zameniti klasičan obrok. Pored toga što ćete u organizam uneti hranljive materije, bićete i siti dugo nakon konzumacije. (Pročitaj: Avokado – najbolji saveznik našeg srca) lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty imagesThe post Potaž Sen Žermen – ukus dostojan kraljevskog nepca appeared first on Lepota i zdravlje.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.