Poslanica SPC: Glad za stvarima naličje dublje gladi za Bogom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanica SPC: Glad za stvarima naličje dublje gladi za Bogom

BEOGRAD - Tradicionalnu Vaskršnju poslanicu patrijarha Pavla i arhijereja Srpske pravoslavne crkve pročitao je danas u dvoru Srpske patrijaršije mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Danas milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu. Zar se svet ne pretvara u fabriku i tržište lažnog sjaja i prolaznih vrednosti? Zar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se danas često ne govori da čovek i bez neba može mirno da hoda po zemlji?", navodi se u poslanici patrijarha koju je pročitao mitropolit Amfilohije.

Patrijarh Pavle je u Uskršnjoj poslanici izrazio bojazan da će se civilizacija suviše kasno setiti Hristovih reči: "Bez mene ne možete činiti ništa".

"Molimo vaskrslog Gospoda da i u nama vaskrsne ljudski lik prvobitne čovekove prirode, koji je danas tako često izvitoperen, maskiran i unakažen brojnim manama i porocima. Da i u nama svako prepozna čoveka, obasjanog Njegovim večnim životom, bio imućan ili siromašan, na velikom ili malom položaju i mestu", navodi se.

U vaskršnjoj poslanici se ukazuje da je naše doba trenutno suočeno s materijalnom krizom, ali da je kod nas još prisutnija kriza morala i karaktera, i poručuje da je čoveku sve što ima darovano dobrotom Božjom, a da zloupotreba Boga i Božjih dobara vodi otuđenju, samouništenju i smrti čoveka i sveta.

Samo u svetlosti sveistinitih Hristovih reči, svet i sva dobra zemaljska zadobijaju neprolazni besmrtni smisao, a glad za stvarima, za novcem i telesnim uživanjima, svođenje smisla života samo na zasićenje takve gladi, predstavlja samo naličje dublje gladi i žeđi čoveka.

Dublji zaborav - bezočnija pohlepa

"Ukoliko je zaborav Hleba koji silazi s neba dublji, utoliko je pohlepa čovekova za bogaćenjem, novcem i uživanjem veća i nezajažljivija, utoliko je otimanje tvorevine i njenih dobara od Boga i od bližnjih - bezočnije i samoživije", navodi se u poslanici.

U njoj se upozorava i da priroda neminovno uzvraća na to nasilje nad sobom - buntom i zatrovanošću.

"Ljudsko društvo postaje sve neuravnoteženije sebičnim bogaćenjem manjine na račun miliona sve bednijih i siromašnijih". To znači i da savremena globalna i globalistička materijajalna kriza, kao i uvek, ima svoj dublji koren u duhovnoj i moralnoj krizi čoveka i ljudskog društva.

"Ištite najpre carstvo Božje i pravdu njegovu i sve će vam se dati", poručuje se u poslanici.

Smisao svega u raspeću i vaskrsenju

Dodaje se i da se smisao svega postojećeg, sveukupnog ljudskog roda i čovekovog delovanja i življenja na zemlji, otkriva i daruje u tajni Hristovog raspeća za život sveta i njegovog vaskrsenja iz mrtvih.

"Zato obasjani večnom svetlošću Hrista Boga, proslavljamo njegovo Vasrksenje i u njemu nadu na vaskrsenje mrtvih i život večni, pozdravljajući se sveradosnim pozdravom - Hristos vaskrse", navodi se u mitropolijskoj vaskršnjoj poslanici.

U Uskršnjoj poslanici patrijarh Pavle je apelovao na "braću i sestre" da sačuvaju dostojanstvo, veru u "vaskrslog Gospoda", ljubav prema bližnjima, istini i pravdi, kao i "prema svemu dobru koje ljudi žele, a bez pomoći vaskrslog Gospoda i Njegovog Jevanđelja ne mogu postići".

Poslanica je upućena uz, kako se navodi, posebno sećanje na vernike na Kosovu i Metohiji, kao i vernike širom sveta, na svim kontinentima gde pravoslavni Srbi i svi pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

Poslanica u svim hramovima SPC

Poslanica će na Vaskrs biti pročitana u svim hramovima SPC u zemlji i rasejanju i biće emitovana na elektronskim medijima i objavljena u sredstvima javnog informisanja uoči vaskršnje nedelje.

Mitropolit Amfilohije služiće danas, na Veliku subotu, liturgiju svetog Vasilija Velikog u Sabornoj crkvi, a prvu vaskršnju liturgiju, u ponoć, u hramu Svetog Save na Vračaru

Vikarni episkop patrijarha Pavla, Atanasije Hvostanski, služiće na Vaskrs jutarnju arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Marka.

Drugi dan Vaskrsa, u ponedeljak, vladika Atanasije služiće liturgiju u malom hramu Svetog Save na Vračaru a trećeg dana Vaskrsa, u utorak, u manastiru Vavedenje na Senjaku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.