Ovo je viljuška kojom se jelo na srpskom dvoru u 13. veku

Izvor: 24sata, 15.Okt.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je viljuška kojom se jelo na srpskom dvoru u 13. veku

Nije mit. Oni koji su sumnjali da je na srpskim freskama srednjeg veka mnogo kasnije „docrtavana“ viljuška na predstavama trpeze srpske vlastele, da bi se pokazalo kako se u Srbiji već tada živelo „evropejski“, prevarili su se. Tu viljušku mogu da vide u Beogradu od večeras u 18 sati u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Ovaj eksponat deo je izložbe „Gozba“ Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti, pisca i gastroheritologa, koja je rezultat četvorogodišnjeg istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << u projektu „Živeti prošlost ~ srpska srednjovekovna gastronomija“ čiji je nosilac Artis centar iz Beograda.

Viljuške, Sopoćani, 13. vek | Foto: Artis centar

Posetioci će do 30. oktobra, između ostalog, moći da vide i fragment autentične srpske pogače s kraja 12. i početka 13. veka, posuđe iz tog perioda, kao i da prisustvuju seriji predavanja i radionica.

Tajna večera-Bogorodičina crkva u Studenici| Foto: Artis centar

Viljuške, Sopoćani, 13. vek | Foto: Artis centar

Tajna večera-Bogorodičina crkva u Studenici| Foto: Artis centar
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Kako se i šta jelo u srednjevekovnoj Srbiji?

Izvor: Blic, 15.Okt.2014

Kako je izgledala kuhinja naših predaka, kakvog su ukusa viteški hleb i meso, i najzad, da li je istina ili mit da se na srpskom dvoru u srednjem veku jelo viljuškom, deo je onoga što se može saznati na izložbi "Gozba" koja je večeras otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU...- Izložba je plod...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.