Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženom za masakr Srba u Paulin Dvoru 11 godina zatvora

ZAGREB -

Enes Viteškić, optužen da je u decembru 1991. učestvovao u likvidaciji 18 srpskih i jednog mađarskog civila u selu Paulin Dvor kod Osijeka, osuđen je danas na 11 godina zatvora.

Viteškiću je ovo treće suđenje, jer je na prva dva, 2004. i 2007. godine nepravosnažno oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud oba puta, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i potrebe dodatnog razmatranja dokaza, vratio predmet na ponovni postupak osiječkom sudu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On se branio da sa zločinom nema nikakve veze i da je o njemu čuo tek iz medija.

Dok je njegov advokat najavio žalbu na presudu, tužilaštvo će, po rečima zamenika tužioca Miroslava Dasovića, odlučiti hoće li se žaliti.

Drugi optuženi za likvidaciju, tadašnji poručnik Hrvatske vojske Nikola Ivanković, na suđenju 2004. godine nepravosnažno je osuđen na 12 godina zatvora, a ta mu je kazna pravosnažnom presudom povećana na 15 godina.

Optužnica je Ivankovića i Viteškića teretila da su se 11. decembra 1991. kao pripadnici 130. brigade HV, s više nepoznatih počinilaca, nakon što su čuli da je umro njihov ranjeni saborac, dogovorili da odu u Paulin Dvor i iz osvete ubiju meštane srpske nacionalnosti koji su od ranije bili skupljeni u kući meštanina Andrije Bukvića.

Kada su došli do kuće, rafalnom paljbom iz automatskih pušaka i bacanjem ručnih bombi pobili su starce.

Daljnji događaji pokazuju umešanost države u masakr, jer su naredni dan hrvatski vojnici iz kuće izneli 18 tela žrtava, dok jedan nisu videli i preneli ih u vojni magacin Lug gde su ih ubacili u jamu koju su onda kamuflirali otpadom.

Kada su srpske snage zauzele Lug nisu znale da su tamo civili, a nakon rata, u procesu mirne reintegracije u januaru 1997. tela se iskopavaju i u plastičnoj buradi osiječkog proizvođača i s ličnim dokumentima koji su ostali uz njih, prebacuju na lokaciju Rizvanuša kod Gospića gde su kasnije ekshumirani.

U prebacivanje leševa umešane su obaveštajne službe i vojna policija.

Mediji su pisali da je masakr u Paulinom Dvoru počinilo ukupno 14 pripadnika HV, a s prebacivanjem povezali tadašnjeg šefa obaveštajne službe Miroslava Tuđmana, inače sina tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana, kao i bivšeg komandanta vojnog područja Đakovo generala Đuru Dečaka.

Za prebacivanje tela žrtava i zataškavanje zločina niko nije odgovarao, jer je nastupilo zastarevanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenački sud kaznio Mesića sa 2.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012

ZAGREB -..Sud u slovenačkom gradu Kopru osudio je danas pravosnažnom presudom bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da plati odštetu 2.000 evra Jošku Jorasu, zato što ga je 2004. godine nazvao "redikulom (budalom) u funkciji drugih"...Mesić je najavio da će se na presudu žaliti Evropskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Za Paulin Dvor 11 godina

Izvor: RTS, 17.Maj.2012

Bivši pripadnik hrvatske vojske osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Paulinom Dvoru decembra 1991. godine. Županijski sud u Osijeku kaznio Enesa Viteškića sa 11 godina zatvora, na trećem suđenju, jer su prva dva poništena...Enes Viteškić, optužen da je u decembru 1991. učestvovao...

Nastavak na RTS...

Odbijena žalba Hodorkovskog za reviziju presude

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2012, 18:36

MOSKVA -..Vrhovni sud Rusije odbio je žalbeni zahtev za reviziju presude nekadašnjem vlasniku "Jukosa" Mihailu Hodorkovskom i njegovom poslovnom partneru Platonu Lebedevu koji su osuđeni na po 14 godina zatvora, saopšteno je na sajtu suda..."Posle razmatranja predmetnih spisa, sud je odbacio žalbu",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.