Slovenački sud kaznio Mesića sa 2.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački sud kaznio Mesića sa 2.000 evra

ZAGREB -

Sud u slovenačkom gradu Kopru osudio je danas pravosnažnom presudom bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da plati odštetu 2.000 evra Jošku Jorasu, zato što ga je 2004. godine nazvao "redikulom (budalom) u funkciji drugih".

Mesić je najavio da će se na presudu žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, javila je Slovenska agencija STA, čije pisanje prenose hrvatski mediji.

Presudu je za STA potvrdio Joras, koji živi u naselju Mlini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u opštini Buje u Istri.

Njega su slovenački mediji dugo nazivali "borcem za granicu", jer osporava hrvatski suverenitet u svom selu, tvrdeći da je to sporno područje jer još nije postignut međudržavni ugovor o granici.

STA je objavila je da je sud u Kopru Mesića osudio zbog povrede dostojanstva, časti i dobrog imena, što je Joras tražio u svojoj privatnoj tužbi kojom je zahtevao 31.000 evra odštete.

Slovenačka agencija podseća da je Joras izazvao incident na slovenačko-hrvatskoj granici 2004. godine tako što je zatvorio prelaz gredom, na šta je Mesić, kao tadašnji predsednik Hrvatske, rekao da je nedopustivo da neko zatvara puteve i seli deo teritorija jedne države u drugu.

Savetnik u Mesićevom kabinetu Tomislav Jakić potvrdio je za STA da je Mesić upoznat s presudom i da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Mesić, takođe, osporava nadležnost slovenačkog suda za taj slučaj, ističući je je on hrvatski državljanin i da je spornu izjavu dao na teritoriji Hrvatske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.