Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak zbog kašnjenja Sporazuma o gasu

BEOGRAD - Dmitrij Mališev, zamenik direktora „Gasprom njefta“, izjavio je juče da svaki dan koji se izgubi u čekanju ratifikacije energetskog aranžmana sa Rusijom znači gubitak za Srbiju. On je podsetio da je prošlo pet meseci od potpisivanja u Moskvi, ističući da je za to vreme moglo da se učini mnogo na rekonstrukciji Naftne industrije Srbije. Sporazum predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << preuzimanje NIS-a, gradnju gasovoda „Južni tok“ preko Srbije i skladišta gasa „Banatski Dvor“. Mališev je demantovao medijske spekulacije da italijanski ENI vrši pritisak na „Gasprom“ da odustane od gradnje gasovoda kroz Srbiju i da ga preusmeri kroz susednu Rumuniju.

On je naglasio da će se „Gasprom njeft“ pridržavati onoga što je potpisano i platiti za 51 odsto NIS 400 miliona evra i uložiti oko 500 miliona evra. Mališev je dodao da su procenu kapitala NIS-a uradili stručnjaci „Gasprom njefta“,  i nezavisni stručnjaci. Rekonstrukcija NIS-a mogla bi da se završi za tri do četiri godine, ali bi do 2010. rafinerije mogle da proizvode kvalitetno gorivo, dodao je on.

Nenad Popović, predsednik Ekonomskog saveta DSS, pozvao je juče još jednom premijera Mirka Cvetkovića da objasni da li pominjanje ratifikacije „Gasnog sporazuma“ u njegovom ekspozeu znači da se odustalo od naftnog dela aranžmana. „Pitam da li je to greška ili opredeljenje nove vlade jer su pojedini koalicioni partneri u novoj vladi još ranije govorili da bi trebalo potpisati samo gasni deo, a ne i naftni, koji se odnosi na prodaju NIS-a. S tim se ne treba igrati jer će se poslati loša poruka investitorima da ne važi ni ugovor čijem su potpisivanju prisustvovali i premijer i predsednik države“, rekao je Popović i naveo da je slično pitanje postavio Cvetkoviću i u Skupštini, ali nije dobio odgovor, iako se po stenografskim beleškama može utvrditi da to nije tačno.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.