Grad Beograd ispunio obećanje

Izvor: Studio B, 18.Maj.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Beograd ispunio obećanje

Grad Beograd ispunio obećanje dato LGBT populaciji – za najugroženije Siguran prostor

Gradonačelnik Dragan Đilas prisustvovao je danas u Starom dvoru prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2011. godinu. Izveštaj pod nazivom „Sloboda se ne dobija, sloboda se osvaja" se već drugu godinu zaredom organizuje u sklopu obeležavanja 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << homofobije i transfobije, koji se u svetu obeležava od 1990. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

Predstavljanju izveštaja Gej strejt alijanse prisustvovali su i Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Meri Vorlik, ambasadorka SAD, Vensan Dežer, šef delegacije EU, Dimitrios Kipreos, šef misije OEBS-a, Dejvid Mekfarlan, zamenik ambasadora Velike Britanije, Lazar Pavlović, predsednik GSA, i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka ove organizacije.

Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka ove organizacije, zahvalila je gradonačelniku Beograda što je ispunio obećanje koje je dao prošle godine i omogućio da se ugroženim članovima ove populacije otvori Siguran prostor.

Ministar Marković je istakao da postoji svest o stepenu netolerancije prema LGBT populaciji i da ona proizilazi iz nepoznavanja problema. On je kazao da je napad na pripadnike te populacije neprihvatljiv i ukazao na ulogu koju moraju imati nosioci političkih funkcija i medija. Marković je takođe ukazao na pozitivan primer grada Beograda na uklanjanju uvredljivih grafita usmerenih protiv LGBT osoba, kao i na pozitivnu ulogu u zaštiti ranjivih grupa i romske populacije.

Prema izveštaju Gej strejt alijanse, Srbija ima u najvećoj meri adekvatan pravni okvir za borbu protiv nasilja i diskriminacije, ali i dalje postoji problem njegove implementacije, što nas na evropskoj mapi, u kategoriji od minus 12 do plus 30, postavlja na šesto mesto, zajedno sa Francuskom, Rumunijom, Bugarskom i Albanijom. U izveštaju se takođe konstatuje i da su grad Beograd i gradske institucije u 2011. godini uvrstile LGBT prava i bezbednost LGBT osoba među oblasti kojima je potrebno posvetiti značajnu pažnju. Radna grupa za utvrđivanje prioriteta bezbednosti ljudi i imovine u Beogradu donela je mere koje je potrebno preduzeti, a gradonačelnik i Gradska uprava obezbedili su uslove za otvranje Sigurnog prostora za žrtve nasilja po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, konstatuje se u izveštaju Alijanse.

Gej strejt alijansa od 2007. godine priprema i uređuje godišnje izveštaje. Fokus izveštaja je na dokumentovanim slučajevima nasilja i diskriminacije koji su tokom godine prijavljeni, kao i na slučajevima koje je pred sudovima u Srbiji procesuirala Pravna služba GSA. U pripremi ovogodišnjeg izveštaja je, uz konsultacije sa kancelarijama zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, jednim delom učestvovala i Uprava policije MUP-a, koja je Alijansi dostavila podatke o slučajevima prijavljenim policiji.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.