„Flutete“ u Art dvorištu Kulturnog centra Banski dvor: Džez i rege uz melodije klasične muzike

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Flutete“ u Art dvorištu Kulturnog centra Banski dvor: Džez i rege uz melodije klasične muzike

Koncert banjalučkog kvarteta flauta „Flutete“ koji je trebao biti održan večeras u Art dvorištu Kulturnog centra Banski dvor, odgođen je zbog kiše.

Novi termin biće poznat iduće sedmice.

Ansambl čine Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić. Umetnice će se u Art dvorištu predstaviti delima klasične muzike, po čemu ih publika već vrlo dobro poznaje, ali će u drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delu koncerta izvoditi nešto neuobičajeniji repertoar za ovakvu vrstu ansambla – džez i rege.

- Osluškujemo želje i poštujemo raznolikost ukusa naše publike i to nas je navelo da naš repertoar uvek bude veoma šarolik. Takođe želimo pokazati da, iako smo sve četiri akademski obrazovane muzičarke, nismo usko orijentisane samo na oblast klasične muzike. Naprotiv, veoma cenimo i druge vrste muzike koje su proistekle iz tekovine klasike – objašnjava Lončar.

Ovog puta, dodaje ona, umetnice su odabrale džez i rege, ne samo zbog njihove popularnosti, nego i zbog potpuno drugačijeg načina interpretacije notnog teksta u odnosu na klasičnu muziku.

- To je za nas bio veliki izazov. „Rapsodija u plavom“, Džordža Geršvina, te „Džez svita“, Gregora Jasinickog su samo neki od naslova koje ćemo izvesti na pomenutom koncertu na, nadamo se, zadovoljstvo sve publike. Od klasičnog repertoara u celosti ćemo odsvirati delo Ežena Boce „Letnji dan u planini“ – programsko delo čiji stavovi nose pojedinačne naslove, pa će tako publika moći tokom interpretacije zamisliti priču po naslovu stava: „Pesma šume“, „Pastorala“ i slično. Neizostavan deo našeg repertoara su i popularna dela klasične kuzike koja uvek sa zadovoljstvom i na radost publike izvodimo: „Bumbarov let“, „Ples olovnih vojnika“ i mnoge druge. Svaki koncert za nas je velika radost zbog ponovnog susreta sa publikom. Tako je i ovaj put – poručuje Lončar.

Repertoar za sve generacije

Kvartet flauta „Flutete“ do sada je svirao po svim krajevima RS, regiona i šire. Realizovale su i projekat „Muzički četvrtak sa Flutetama“ u Brodu, Derventi, Kozarskoj Dubici, Ugljeviku i Zvorniku. U brojnim centrima kulture svirale su i sa raznim orkestrima, te kamernim ansamblima.

– U svim mestima u kojima smo do sada nastupale imale smo publiku od najmlađih do najstarijih generacija, kojima je zajednička ljubav prema muzici koju izvodimo. Naš repertoar je veoma raznolik, a čine ga i Mocartova klasika, Mendelsonov romantizam, te džez standardi i zabava muzika u aranžmanu za četiri flaute – rekla je Sunčica Lončar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.