Izvor: Politika, 19.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Držimo se sporazuma

Srbija insistira na paketu: gradnja gasovoda Južni tok, završetak podzemnog skladišta „Banatski Dvor” i prodaja NIS-a. – Koncesionar bez izbora

U pregovorima o realizaciji naftno-gasnog aranžmana s Rusima srpska strana striktno se pridržava ratifikovanog sporazuma, koji podrazumeva da se izgradnja gasovoda Južni tok, završetak podzemnog skladišta „Banatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dvor” i kupoprodajni ugovor za NIS tretiraju kao jedinstveni i međusobno povezani paket. Dakle, insistiramo na tome da se do kraja ispoštuje upravo ono što je do sada bio osnovni zahtev ruskih partnera, izjavio je juče gostujući u „Politikinom” Poslovnom klubu Mlađan Dinkić, potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Pitanje da li je tačno da su Rusi srpskoj strani dostavili predlog da se zbog svetske ekonomske krize odloži gradnja Južnog toka i završetak podzemnog skladišta „Banatski Dvor” i da se sada potpiše samo kupoprodajni ugovor za NIS Dinkić nije komentarisao, jer „pregovori još traju”.

– U ovom času razgovori se vode na tehničkom nivou i na samom su početku. Pregovori su intenzivirani, ali se nije mnogo odmaklo u približavanju stavova – otkrio je Dinkić.

Međutim, potpredsednik vlade u ovom trenutku ne može da proceni da li će ugovor biti potpisan kako insistiraju Rusi 24. ili 25. novembra ili kako smo mi predložili – 20. decembra.

– Nije bitan datum potpisivanja, već šta će se potpisati. Hoćemo da budemo sigurni da ćemo dobiti magistralni gasovod, za šta još nemamo potvrdu.

Sa koncesijom je, sudeći po Dinkićevim rečima, mnogo manje neizvesnosti: pregovori za sporazumni raskid, uz amin Nacionalnog saveta za infrastrukturu, privode se kraju.

– Koncesionar nema mnogo izbora: ako želi da sačuva obraz i bankarsku garanciju, najbolje je da prihvati sporazumni raskid ugovora ili će mu vlada naplatiti garanciju za mesec dana. Zahtev koncesionara za naplatu 18 miliona evra, navodno potrošenih na izradu dokumentacije, jednoglasno je odbijen.

Mada uveren da u slučaju eventualne arbitraže Srbija sigurno dobija spor, po Dinkiću je bolje da izbegnemo troškove sudskog postupka i da ne gubimo vreme.

U očekivanju završetka pregovora razrešena je domaća dilema: izgradnjom Koridora 10 upravljaće, kaže, ćerka firma „Puteva Srbije” koja će se zvati „Koridor 10 d.o.o.” sa posebnim računom, sa ograničenim rokom trajanja – dok se ne završi posao, sa dvadesetak zaposlenih, bolje plaćenih, uglavnom eksperata i – bez direktora. Na njenom čelu biće tročlani upravni odbor stručnjaka koje će nominovati Ministarstvo za infrastrukturu, Ministarstvo za prostorno planiranje i Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan. Sve odluke će se donositi konsenzusom.

Da li će svetska ekonomska kriza ugroziti završetak Koridora 10, koliko država rizikuje zadužujući se kod međunarodnih finansijskih organizacija i hoće li se beogradski metro graditi kineskim kapitalom? Preti li Srbiji talas otpuštanja i još veća nezaposlenost? Na čemu država može da uštedi, ima li konačno političke volje za smanjivanje administracije i koje troškove će kresati Ministarstvo ekonomije? Kada će „Telekom” izaći na berzu i kakva je sudbina „Jata”? Šta posle svega mogu da očekuju prijavljeni za besplatne akcije? Da li je Srbija preplatila „Fijatu” da dođe u Kragujevac i šta zaista planira „Ikea”....

Odgovore Mlađana Dinkića na ova i druga pitanja čitaćete u nedeljnom broju „Politike”.

E. R.

-----------------------------------------------------------

Rusiprihvatili sve zahteve sindikata NIS-a

Dmitrij Mališev, savetnik predsednika „Gaspromnjefta”, prihvatio je kasno sinoć sve zahteve sindikata radnika Naftne industrije Srbije koji se tiču socijalnog programa, bez kog kupoprodajni ugovor za NISne bi ni mogao biti potpisan. To praktično znači da će budući vlasnik 51 odsto akcija NIS-a radnicimakoji se dobrovoljno prijave za odlazak isplatiti 750 evra po godini radnog staža, otpuštanja radnika neće biti do 2012. godine, a akcije NIS-a će biti iznete na berzu, potvrđeno je „Politici” iz izvora bliskih pregovaračkom timu.

Mališev je na iznenađenje gotovo celog srpskog pregovaračkog tima rekao da će zahtevi radnika NIS-a biti u potpunosti uneti u kupoprodajni ugovor, a da on iz Beograda neće otići dok se ne usaglase i ostali detalji oko srpske naftne kompanije, napominjući da veruje da će početkom naredne nedelje u Moskvi i biti konačno potpisan sporazum „Gaspromnjefta” i NIS-a.

Naš izvor nije mogao sinoć da kaže da li je Mališev mislio da će osim kupoprodajnog ugovora za NIS biti overeni i ugovori o gradnji gasovoda „Južni tok” i završetak podzemnog skladišta „Banatski Dvor”, ili će ovaj deo posla ipak biti odložen za neko bolje vreme, kao što su Rusi i tražili.

Pregovori se nastavljaju danas.

J.P.

[objavljeno: 20/11/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Konuzin: Sporazum do kraja novembra

Izvor: B92, 20.Nov.2008, 05:37

Beograd -- Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin očekekuje da bi Sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Rusije mogao biti potpisan 24. ili 25. novembra u Moskvi... Prema izjavama učesnika u pregovorima o gasnom sporazumu sa Rusijom, čini se da je konačni dogovor u nekim segmentima postignut....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.