Izvor: Danas, 11.Nov.2014, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinastija Karađorđević u Velikom ratu

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a u okviru obeležavanja 100. godišnjice od njegovog početka sinoć je u Kraljevskom dvoru na Dedinju otvorena izložba „Dinastija Karađorđević u Velikom ratu“. Autor izložbe je Dušan Babac, član Krunskog veća, a za dizajn kataloga i obradu fotografija zaslužni su Vladimir Jabčanov i Igor Ursić.

- Iskreno se nadam da će ova izložba dodatno osvetljiti značajnu ulogu mojih predaka u tom ključnom periodu srpske istorije. Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << se otvara na Dan Primirja, dan kada je Prvi svetski rat okončan. Gledajući danas u budućnost, oslonimo se svi na hrabrost i moralnu čvrstinu naših predaka iz tog vremena. Neka nam oni budu uzor i nadahnuće da našu državu učinimo stabilnom, demokratskom i naprednom - rekao je princ Aleksandar Karađorđević na svečanom otvaranju izložbe.

Prema rečima predsedavajućeg savetodavnih tela Krune Dragomira Acovića, „gotovo svaki član dinastije Karađorđević lično je uzeo učešće u Velikom ratu i svaki od tih potomaka vožda Karađorđa deo je moćnog ikonostasa srpskog narodnog bića i srpske istorijske svetsti“. Reč je o kralju Petru Prvom, njegovim sinovima princu Đorđu i tadašnjem regenetu, potom kralju Aleksandru Prvom, kao i bratu kralja Petra knezu Arsenu. Izložbu čine ratne fotografije članova Kraljevskog doma, portreti dvojice kraljeva, kao i njihove lične stvari - ratni dnevnik kralja Petra Prvog i regentova ratna beležnica, delovi naoružanja i unifome srpskih vojnika i oficira, kao i srpska odlkovanja u Prvom svetskom ratu.

- Ova izložba se bavi samo jednom od bezbrojnih faseta Velikog rata. To je faseta koja odslikava delimično poznatu, delimično naslućenu, delimično sakrivenu priču o ulozi spske dinastije u toj vaseljenskoj kataklizmi. Ili, kako je to u jednom momentu 1919. godine usvojila i proglasila Međusaveznička komisija - u Velikom ratu za civilizaciju!. Valja razmisliti zašto je pojam Velikog rata za civilizaciju danas, sto godina kasnije, postao samo Veliki rat. Gde je civilizacija? U izvesnom smilu, evo ovde, na ovog izložbi - naglasio je Dragomir Acović.

Otvaranju izložbe, na kome je glumac Lazar Ristovski pročitao odlomak iz knjige Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“, prisutvovali su članovi Krunskih tela Kraljevskog doma Karađorđević i porodice princeze Katarine, vikar patrijarha srpskog episkop toplički Arsenije, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, predstavnici SANU, diplomatskog kora i javnog života. U Dvoru kažu da je izložba „upriličena zahvaljući prestonasledniku Aleksandru i uz podršku Minstarstva kulture i informisanja Vlade Srbije“.

Poseta

Izložba će biti otvorena za javnost do 26. novembra, u dva termina - od 11 i od 14 sati, uz prethodnu obaveznu najavu kancelariji Fonda Kraljevski Dvor. Obilazak izložbe može se zakazati putem telefona 011-306 4007 ili preko elektronske adrese kancelarija@dvor.rs
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Izložba "Dinastija Karađorđević u Velikom ratu"

Izvor: RTS, 12.Nov.2014, 00:30

Povodom dana primirija i stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata u Kraljevskom dvoru na Dedinju otvorena je izložba "Dinastija Karađorđević u Velikom ratu"...Domaćini svečanog otvaranja izložbe bili su princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, prenosi Tanjug..."Izložba 'Dinastija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.