Danska tužiteljka spremna da ispita svedoke zločina u Dvoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska tužiteljka spremna da ispita svedoke zločina u Dvoru

BEOGRAD -

Danska specijalna tužiteljka za međunarodni kriminal Brigita Vestberg spremna je da ispita svedoke zločina na Uni, saopštilo je danas Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

Srpsko tužilaštvo je zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u vezi s ubistvom civila u lokalnoj osnovnoj školi u Dvoru na Uni, koji se u Hrvatskoj dogodio 8. avgusta 1995. godine, navedeno je u saopštenju.

Danska Specijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kancelarija za međunarodni kriminal (SICO) pozitivno je odgovorila, kako se kaže, na zahtev srpskog tužilaštva da pomogne u razgovoru sa svedocima tog zločina.

Prema saopštenju, zahtev je srpsko tužilaštvo uputilo 28. aprila u nameri da proveri navode medija o počiniocima i žrtvama ovog zločina i da ispita sve okolnosti događaja.

Nepoznati vojnici su neposredno posle hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja" u osnovnoj školi u Dvoru na Uni ubili devetoro hendikepiranih srpskih civila i o tome su svedočili vojnici iz Danske.

Zatražena je pomoć u razgovoru sa danskim državljanima Janom Velendorfom, pripadnikom mirovne misije UN u Hrvatskoj, koji je u izjavio da su danski vojnici gledali masakr nad "starim i hendikepiranim srpskim civilima", kao i njegovim komandantom Jorgenom Koldom.

Tužilaštvo je zatražilo i da prisustvuje uzimanju izjave od Kaspera Vedsmanda, novinara danskog lista BT koji je prvi objavio Velendorfovo svedočenje.

Posle usaglašavanja tehničkih detalja, kako je saopšteno, tužilac Vladimir Vukčević sa saradnicima otputovaće u Kopenhagen.

Tužilaštvo za ratne zločine uspostavilo je dobru saradnju sa Danskom specijalnom kancelarijom za međunarodni kriminal 2007.

Tada je delegacija srpskog tužilaštva posetila SICO kako bi prikupila informacije o državljanima Srbije koji su u nordijskim zemljama pronašli utočište od krivičnog progona za ratne zločine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.