Dali u Lafontenovom svetu

Izvor: Plakatt.com, 16.Apr.2010, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dali u Lafontenovom svetu


Galerija Poklon Zbirka Rajka Mamuzića, Novi Sad
Monday 12 Apr 14:00 - 30 Apr 00:00

Serija od 12 grafika (bakropisa), doradjenih akvarelom, koje ilustruju basne Žana de Lafontena. Grafike su numerisane i potpisane. Među njima su poznate basne kao što su Gavran i Lisica, Konj i Vuk, Lavlji dvor, Bolesni Jelen, Hrast i trska, Životinje obolele od kuge...
Priča o Lafontenovim basnama potiče iz davnina i vraća nas u doba grčkog pisca Ezopa. Lafonten je izmenio prvobitne basne i običnu prozu pretvorio u subtilne pesničke stihove. Kroz njih je opisivao i kritikovao život na dvoru Luja XIV. Prve ilustracije Lafontenovih basni potiču iz 1759, kada je kraljev slikar životinja Žan-Batist Udri oslikao svih 245 pesama. Mogi umetnici su se nadahnuli Lafontenovim basnama, kako slikari, tako i grafičari, vajari, ali i primenjeni umetnici.
U ovoj Dalijevoj seriji ilustracija, slikar je prilagodio svoj simbolički stil moralističkom tonu Lafontenovih basni tako da je njegovo delo u ovim grafikama prozirno, čisto i puno svežine. Delikatni kolorit ilustracija daje njegovom univerzumu snova i fantazija novi život. Pikaso je umeo da pohvali eksplozivnu Dalijevu energiju. U ovim delima je Dali pokazao svoje umeće rada pošoar tehnikom kojom je oplemenio grafiku bojama. Potpisao je i obeležio svaku od originalnih tabli običnom olovkom i time potvrdio njihovu autentičnost.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.