Beograd kao lider u uspostavljanju socijalnog dijaloga

Izvor: Studio B, 12.Apr.2016, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd kao lider u uspostavljanju socijalnog dijaloga

Drago mi je što smo održali tri sednice i što smo svi zajedno iskazali dobru volju i želju da socijalni dijalog postoji, rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević na četvrtoj sednici socijalno-ekonomskog saveta održanoj u Starom dvoru.

 Savetu je dodeljen matični broj pa može da deluje kao samostalno pravno lice, Grad Beograd nam je dodelio budžet od četiri miliona dinara, adekvatan prostor za obavljanje delatnosti u Palati „Beograđanka", obrazovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je više radnih grupa i komisija i održane tribine, rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Prema njegovim rečima, Savet je ostvario osnovnu ulogu, a to je da se čujemo, da se razgovara i preventivno reaguje.

- Sada imamo i mogućnost da pokrećemo sve teme i probleme koji interesuju građane. Drago mi je da se Grad Beograd pokazuje kao lider u uspostavljanju socijalnog dijaloga. U prethodnom periodu potpisali smo sve kolektivne ugovore sa svim našim javnim preduzećima, ali i pored toga, uveli smo i institut socijalno-ekonomskog saveta. Zajedno sa predstavnicima sindikata i Unije poslodavaca želimo da kroz ovaj institut pokrenemo sve teme koje su bitne za sve žitelje Beograda. Poenta ovakvog okupljanja i delovanja jeste da se mnoge mere donose preventivno, da sve ono što grad želi da uradi u budućem periodu prođe kroz ovo telo i da sve mere koje grad planira da donese budu usklađene sa svima onima koje te mere najviše i tangiraju - istakao je Milosavljević.

Predsednik Samostalnog sindikata grada Beograda Tomislav Banović pohvalio je i Skupštinu grada i Uniju poslodavaca, jer su mnoga pitanja od interesa kako za građane tako i za članove sindikata razrešili dosadašnjim radom. On je istakao da je socijalni savet ili socijalno pregovaranje demokratska tekovina i da su do sada potpisani svi kolektivni ugovori, ali da oni žele da razgovaraju i o zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju, posebno da razgovaraju o problemu PKB-a. Dosadašnji rad ide ka boljitku, jer samo pregovaračkim aktivnostima možemo da dođemo do cilja, naglasio je on.

Stevo Rodić iz Unije poslodavaca istakao je da su sve strane uspele da se dogovore, počnu da razgovaraju i kažu svoje prioritete, kao i da se pripremi ambijent za uspešno poslovanje svih. On je rekao da Unija poslodavaca ima mnogo problema, baš kao i poslodavci, ali da se počelo sa razgovorima i dogovorima i da se nadaju da će u narednom periodu biti uspešniji.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.