19. rođendan Republike Srpske  (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

19. rođendan Republike Srpske (VIDEO)

Republika Srpska danas obeležava 19 godina postojanja - Dan Republike i krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, služili su episkopi, banjalučki, Jefrem i zvorničko-tuzlanski, Vasilije.

Posle liturgije i slavskog obreda, biće održana svečana akademija u Kulturnom centru "Banski dvor".

U Palati Republike biće dodeljena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odlikovanja, a posle toga u zgradi Vlade Republike Srpske biće održan svečani prijem koji organizuje predsednik RS Milorad Dodik.

Obeležavanju 19. godišnjice postojanja Republike Srpske prisustvuje predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH, čime je RS postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

Prvi ustav RS dobila je 28. februara 1992, a ime u Republika Srpska zvanično je promenjeno 12. avgusta 1992. godine.

Međunarodno priznanje RS dobila je 21. novembra 1995. godine, kada je potpisivanjem mirovnog sporazuma u američkoj vojnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu okončan četvorogodišnji građanski rat u BiH i RS priznata kao jedan od dva državotvorna subjekta BiH.

Dejtonskim sporazumom konačno je određeno da RS obuhvata 49 odsto teritorije BiH, dok je drugom entitetu – Federaciji BiH pripalo 51 odsto.

Arbitražnom odlukom o statusu Brčkog i uspostavljanjem distrikta Brčko 2000. godine teritorije oba entiteta su umanjena otprilike za 0,5 do jedan odsto u korist novooformljenog distrikta.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i svim građanima - 9. januar, Dan Republike Srpske.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.