Žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško

Izvor: RTS, 20.Feb.2018, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško"

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije sa kojima je razgovarala o razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji.
Ana Brnabić, koja je jedina u regionu članica Saveta žena svetskih lidera Ujedinjenih nacija, rekla je da žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško, jer se od žena pored posla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake...

"Ovo je dobar primer saradnje Vlade i nezavisnih institucija, da vidimo kako Vlada može da pomogne preduzetništvu. Uvek je bolje da devojčice i žene uče na primerima i nekad je važnije da se na primeru vidi šta je sve moguće, nego preko pravne regulative", navela je Brnabićeva.
Ukazala je da u javnom sektoru na nacionalnom nivou žene zauzimaju gotovo sve vodeće pozicije, da je to iskorak celog društva, ali da još ima prostora za napredak.
"Preduzetništvo je nešto na šta će ova Vlada posebno obratiti pažnju. Ne može svaka lokalna samouprava da se oslanja na Vladu da će dovesti strane investitore, to nije moguće, a ni potrebno", rekla je Brnabićeva i istakla da su domaće, porodične, privatne firme primer kako se ekonomski razvija zajednica.
"Radimo na poboljšanju okruženja za starap kompanije i generalno preduzetnike, imamo povoljne kredite, set poreskih olakšica koji će imati veći obuhvat ako rezultati budu dobri. Žensko preduzetništvo je veoma važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena da uzmu sudbinu u svoje ruke", objasnila je Brnabićeva.

Premijerka je prihvatila poziv Udruženja poslovnih žena Srbije da 26. aprila pomogne u organizaciji Dana devojčica koji će biti usmeren na osnaživanje mladih žena da se uključe u IT sektor.
"IT segment je mesto gde fali više devojčica. To je oblast naše budućnosti i žene treba da dobiju više prostora, jer je obrazovanje i ekonomska nezavisnost najbolji način da osnažimo žene u Srbiji", rekla je premijerka i dodala da je dobar primer pomoći ženama Ministarstvo poljoprivrede koje daje dodatne subvencije iz nacionalnih izvora i sredstava IPARD fondova ako se domaćinstvo vodi na ženu.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je žensko preduzetništvo prepoznato kao važan faktor razvoja srpske privrede i ekonomije.
"Žene u preduzetništvu više nisu retkost, a ovaj sastanak je značajan i kao poruka za sve mlade žene da zaključe da i one imaju šta da kažu. Sada 34 odsto svih preduzetnika čine žene, ali je i među onima koji zatvaraju poslove koje su pokrenuli deset odsto više žena nego muškaraca", navela je Jankovićeva.
Tvrdi da još postoje veliki ekonomski izazovi za žene, te da najveći prostor za unapređenje položaja žena vidi na izvršnim pozicijama u lokalnim samoupravama.
Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da ovo udruženje okuplja oko 900 žena iz cele Srbije, te da radi na osnaživanju devojčica i žena da uđu u preduzetništvo i da se bave onim zanimanjima gde su manje zastupljene, kao što su IT tehnologije.
"Izbeći prenormiranost Zakona o rodnoj ravnopravnosti"
Premijerka Ana Brnabić istakla je da nema sumnje da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti biti donet ove godine, ali da želi da bude sigurna da odredbe koje sadrži neće biti "prenormirane".

"Ja sam izrazila zabrinutost da u nekim delovima tog nacrta postoji prenormiranost i ne želim da zato što nismo pre nešto implementirali, opet idemo na prenormiranost i da onda ni to ne možemo da implementiramo", rekla je Brnabićeva novinarima.
Kako kaže, zakon se nalazio na sajtu Ministarstva za rad tokom decembra i januara, dobijeni su komentari koji se uklapaju u postojeći nacrt, a zatim zakon ide na odobrenje Evropske komisije.
"Radi se na tome i nemam brigu da će biti donet ove godine, ali ne vidim zašto je to toliki prioritet. Zakon iz 2009. godine koji imamo takođe je dosta dobar i jedan od modernijih zakona u Evropi. U smislu rodne ravnopravnosti mi imamo dobar zakonski okvir i ovo će biti samo poboljšanje, ali ovo nije krizna situacija", navodi Brnabićeva.
Dodala je da je po pitanju novog zakona htela da čuje i mišljenje privrede i da se uveri da neće doći do većih finansijskih i administrativnih nameta.
"Važno je da ulazimo potpuno čisto, koji su efekti i za privredu i za državu. Za mene tu posto je rešenja koja su dobra, popularna, ali ne znam koliko su primenljiva. Na primer, to da na intervjuu za posao ne smete da postavljate pitanje da li planirate porodicu, to je okej i već je definisano prethodnim zakonom, ali se postavlja pitanje kako se to kontroliše", navodi Brnabićeva i dodaje da se plaši "da ne donosimo zakone koji su BMV, a onda ne znamo kako da ih implementiramo u praksi".
Zaključila je da je pitanje rodne ravnopravnosti posao svih, te dodala da nije potrebno da postoji "sto saveta, sto radnih grupa, sto koordinacionih tela".
"To je dosta jasno i ne bih od toga pravila neku metafiziku", zaključila je Brnabićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.