Izvor: RTS, 24.Okt.2020, 06:11

Žene na selu – obaveze od svitanja, a pomoć muškarca retka

Jutro većine žena na selu počinje pre svitanja i završava se kasno uveče. Pomoć muškarca oko svakodnevnih poslova je retka, ali ipak ne bi menjale život na selu za život u gradu.
Svako jutro, svakog dana na selu kad imate stoku, imate i obavezu. Dan se započinje tako što se prvo namiri stoka, nahrane svinje, ovce, pomuzu krave, skuva mleko.

"To su živa bića koja morate da nahranite, da počistite, obezbedite vodu, da bi mogle da vam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << daju prinos od koga živite", kaže Milanka Marković iz sela Zavlake.
Milanka i muž trenutno žive sami i jedno drugo ispomažu. Smatra da više žena na selu pomaže mužu nego muž ženi.
"Retko koji muškarac će ući u kuhinju da pomogne ženi, da opere sudove, postavi ručak, a kad on pođe u njivu i nešto počne da radi, prikači oruđe za traktor tu žena mora da bude. Retko koji to može sam pogotovo u našim krajevima, gde to nije pristupačno", objašnjava Milanka.
Dodaje da ne bi menjala život na selu za život u gradu.
"Na selu si svoj na svome, imam svoj ustaljeni ritam, stekla sam prijatelje, mušterije koji kupuju zimnicu", poručuje Milanka.
Mladim ženama savetuje da ostanu na selu ako imaju volju i hoće da rade jer, kaže, gde god da ste – morate da radite.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.