Žele budućnost  u svojoj zemlji

Izvor: Glas javnosti, 24.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žele budućnost u svojoj zemlji

BEOGRAD - Pored sportista koji nas po dobru predstavljaju u svetu, naši mladi „genijalci“, učenici srednje Matematičke gimnazije, već godinama sa međunarodnih takmičenja i olimpijada donose vrhunske rezultate i vraćaju se sa pregršt medalja oko vrata.

Učenica trećeg razreda Ivana Svijović, kaže da su osvojene medalje važne, ali da je još važniji njihov odnos prema samoj školi, profesorima i drugarima.

- Mi jesmo elitna škola, i želimo da postanemo vrhunski >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stručnjaci. Voleli bi da naš primer slede i naši vršnjaci, a ne da se utrkuju ko će biti agresivniji, a čiji će se snimak naći na Jutjubu - priča Ivana.

Beograđanin Aleksandar Vasiljević kaže da ono što im nedostaje je kabinet za fiziku koji je star više od trideset godina i veličine je špajza.

- Nadam se će neko shvatiti koliko su nam potrebni dobri kabineti, jer znanje se najbolje u stiče u praksi. Srećni smo što možemo da putujemo i upoznajemo druge kulture i narode. Na ekipnom takmičenju iz matematike u Rusiji, osvojili smo ubedljivo prvo mesto, u konkurenciji stotinak matematičkih škola - ponosno priča Aleksandar, osvajač nekoliko medalja iz matematike i astronomije.

PLAĆAJU ŠTO SU VREDNI

Ključni problem mladih matematičara prema direktoru Srđanu Ognjanoviću je što se posle predanog rada u gimnaziji, njihov trud „nekako izgubi“ kada odu na fakultet.

Ilustracije radi na Matematičkom fakultetu studenti koji žele da ubrzano studiraju, moraju za tu „uslugu“ da plaćaju i po nekoliko hiljada dinara, umesto da zbog toga budu stimulisani - kaže Ognjanović.

Šapčanin Nikola Mitrović, nadovezuje se na priču svojih drugara i kako kaže da mu se čini da njihovi uspesi imaju odjeka u javnosti.

- Posle uspeha u julu mesecu na olimpijadi u Madridu, dobili su neophodne laptopove kakve mnogo učenika ove škole ne može sebi da priušti. Ali nismo mi „štreberi“ koji samo uče i ne misle ni na šta drugo. Volimo da izlazimo i da se družimo, ali želimo da u budućnost svojim znanjem pomognemo zemlji u kojoj živimo - kaže Nikola i dodaje da svi žele da upišu fakultete u Srbiji.

Direktor Srđan Ognjanović, nekadašnji učenik i predavač gimnazije s ponosom ističe da predstavlja školu u kojoj je proveo veliki deo svog života i da mu je kao druga kuća.

Veliki pomak, za školu, ovu decu, što je Ministarstvo prosvete školu proglasilo za ustanovu od izuzetnog značaja. Za sva takmičenja novac se dobija od ministarstva. Ranije je to bio problem, jer smo morali da jurimo sponzore, neretko su i roditelji iz svog džepa finansirali putovanja - objašnjava Ognjanović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.