Zavarivači su traženi, ali biraju da odu iz Srbije

Izvor: RTS, 17.Nov.2019, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavarivači su traženi, ali biraju da odu iz Srbije

Najtraženiji kadar u metalskoj industriji su zavarivači. Oni se ubrajaju u radnike koji brže dolaze do posla, ali i u one koji odlaze iz Srbije u potrazi za većom zaradom. Veliki projekti poput izgradnje "Turskog toka", pokazuju da su naši zavarivači traženi, ali i dobro plaćeni.
Nepotrebno zapostavljeni poslednjih godina, zavarivači ponovo dobijaju šansu na tržištu rada. Potražnja za variocima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne jenjava, ali još ih nema dovoljno.

Kako bi sprečili odlazak radnika, domaće, ali i strane firme u Srbiji povećavaju zarade. Japanska fabrika za proizvodnju rashladnih uređaja i opreme, Majekava SRB u Smederevu, vrednuje kvalitet srpskog varioca.
"Nažalost, sami zavarivači, bravari, mehaničari, napuštaju našu zemlju zbog manjih platežnih sposobnosti. U ovoj firmi nije tako, ne mogu baš da vam kažem kolika je plata, ali smo vrlo zadovoljni", kaže radnik Ivan Mišić.
Kursevi za zavarivače, jedan su od načina da se usavrši zanat. Obuka traje oko tri meseca, a u sklopu nje, polaznici prolaze kroz teorijski i praktični deo, nakon čeka dobijaju sertifikat.
U Institutu "Goša" ističu da primat daju praktičnom delu, kao i da ovaj posao nije nimalo lak. Za izgradnju velikih projekata, poput "Turskog toka", kažu, potrebna je vrhunska obuka i iskustvo radnika.
Dobra perspektiva zavarivača 
Mirko Ličina, direktor Instituta "Goša", kaže da je zavarivanje veoma traženo zanimanje i da je perspektiva tog zanimanja jako dobra.
"U budućnosti, odnosno već sada, mislim da su solidno plaćeni. Zavarivač, da bi bio kvalitetan, mora da bude dobro obučen i da bude sa velikim iskustvom u ovoj oblasti. Projekat 'Turski tok' i slični njemu zahtevaju veoma iskusnog zavarivača i sigurno da na takve poslove ne može da dođe početnik", kaže Ličina.
Na obuku za zavarivača prijavljuje se sve više mladih. Devetnaestogodišnji Vojin Cvetković iz Smedereva nada se da će naći posao u struci.
"Zanimljivo je, pre svega je pošten posao i najtraženiji je posao, a i zato što mi se sviđa", kaže polaznik obuke Vojin Cvetković. 
Nedostatak zavarivača u Srbiji može da se reši adekvatnijim školovanjem i češćom praksom, ali i povećanjem cene rada.
"Potrebno je da se podigne nivo znanja u školama, mi smo radili na podizanju znanja u srednjim školama, imali smo pozitivne efekte, ali treba još da se radi na tome. Po mom mišljenju, trebalo bi da počnu ranije, da bi što pre počeli da zavaruju", kaže Milan Prokolab, pomoćnik direktora za obrazovanje sa Instituta "Goša".
Mirko Ličina dodaje da naše firme imaju mnogo problema sa odlivom jednog od najtraženijih profila – zavarivači.
"Ali postoji mogućnost da stalnom edukacijom osvežavamo novi kadar i sa poboljšanim uslovima i povećanim platama, sigurno će se ljudi opredeliti da ostanu u našoj zemlji", kaže Mirko Ličina.
"Turski tok" i slični projekti, ali i najavljeno pokretanje fabrike šinskih vozila "Goša", može da bude motiv da se srpski radnici koji rade u zemljama zapadne i istočne Evrope vrate u Srbiju.
To je prilika da Srbija ponovo postane zemlja majstora, kakva je nekada bila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.