Izvor: RTS, 12.Maj.2021, 17:50

Zašto je Igor Jurić napustio sastanak u MUP-u o uvođenju Amber alert sistema

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić napustio je sastanak na kojem je trebalo da razgovara o modalitetima uvođenja Amber alert sistema u Srbiji. Jurić navodi da su predstavnici Fondacije sastanak napustili zato što nije prisustvovao ministar Aleksandar Vulin. Sastanku su prisustvovali iskusni profesionalci, koji se godinama unazad bave problematikom nestale dece, navode u MUP-u.
Igor Jurić je na vom Fejsbuk profilu naveo da su predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fondacije "Tijana Jurić" sa nestrpljenjem čekali sastanak na kojem je trebalo da se razgovara o boljoj i efikasnijoj potrazi za nestalom decom.

Međutim, sastanak su napustili jer nije bio prisutan resorni ministar Aleksandar Vulin.
Jurić objašnjava da "kao neko ko je ispred svakog deteta i velikog broja građana Srbije", predstavnici Fondacije o tim problemima žele razgovaraju isključivo sa donosiocima odluka.
"Ne potcenjujem stručnost i znanje prisutnih, ali na ovaj sastanak čekamo gotovo godinu dana i neprisustvom ministra, država jasno daje do znanja koliko joj je ovaj problem bitan ili nebitan", napisao je Jurić.
Poručio je da Fondacija nastavlja svoju borbu i da je siguran da će građani Srbije i ovaj put pokazati svoju snagu.
Iz MUP-a je potom saopšteno da su sastanku prisustvovali profesionalci, koji se godinama unazad bave problematikom nestale dece.
"Naglašavamo da su na sastanku bili prisutni državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, šef Odseka za potrage Uprave kriminalističke policije Zoran Vuković, šef Odseka za maloletničku delinkvenciju Uprave kriminalističke policije Olivera Zečević, predstavnici Sekretarijata Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje", navodi se u saopštenju.
U MUP-u navode da je zakonska zastupnica Fondacije "Tijana Jurić" Maja Atanasković na početku sastanka, u kratkom izlaganju, iznela predlog i viđenje te organizacije kako bi budući Amber alert trebalo da izgleda.
"Nakon njenog izlaganja, gospodin Jurić prekinuo je sastanak uz opasku da je očekivao ozbiljnost, koju je trebalo, po njegovom viđenju, da označi prisustvo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina", dodaje se u saopštenju.
U MUP-u navode i da su iznenađeni ponašanjem Igora Jurića jer su očekivali da mu mišljenje i znanje profesionalaca koji se godinama unazad bave ovim poslom bude važnije od prisustva ministra na sastanku.
"Istovremeno, opaska da prisustvo ministra navodno treba da pokaže kako država pristupa ovom problemu, neodrživo je, s obzirom na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontaktu i sarađuje sa Fondacijom Amber alert Evrope sa kojom vodi intenzivne razgovore o modalitetima uvođenja tog sistema u Srbiju, uz poštovanje domaćeg pozitivnog zakonodavstva", ističe se u saopštenju MUP-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.