Zastarelom metodom promakne 2 odsto karcinoma grlića materice!

Izvor: BKTV News, 25.Feb.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastarelom metodom promakne 2 odsto karcinoma grlića materice!

Dva odsto karcinoma grlića materice promakne lekarima u Srbiji zbog toga što privatne ginekološke ambulante delimično koriste zastarelu metodu uzimanja brisa pamučnim štapićima umesto endocervikalnim četkicama. Nevolja je što se u privatnim ambulantama leči više od 50 odsto žena u Srbiji.

”Kancelarija za skrining raka, kao i direktor zdravstvene ustanove moraju redovno kontrolisati da li ginekolozi koriste preporučene instrumente i materijale. Problem je što inspekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Kancelarije za skrining raka kontroliše samo državne ustanove, dok se ne zna sa čime rade ginekolozi u privatnim ambulantama u kojima se pregleda preko 50 odsto žena u zemlji”, objašnjava dr Rakić, i ističe da velike kompanije svojim zaposlenima čak plaćaju ginekološke preglede u privatnim klinikama, iako su pregledi nepouzdani.
Srbija je prva zemlja u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, ipak Ministarstvo zdravlja je 2008. godine u okviru nacionalnog programa za skrining samo preporučilo da se endocervikalne četkice i drvene špatule koriste za preglede.
”Ovi materijali moraju biti obavezni, preporuka mora imati snagu zakonskog akta, jer su pamučni štapići potpuno nepouzdani, čak dva odsto karcinoma grlića materice se propusti kada se sa njima radi. Oni su korišćeni godinama, ali sada je obaveza ustanova da obuče zaposlene i da obezbede četkice koje su 100 odsto pouzdane, ali i skuplje i zahtevnije za rad. Očigledno je mnogima lakše da ne slušaju ministarstvo već rade po svom, a broj obolelih iz godine u godinu raste”, kaže dr Rakić.
U domovima zdravlja kažu da iako je preporuka ministarstva na snazi već šest godina tek u poslednjih godinu dana koriste ove četkice.
”One su pouzdanije od pamučnih štapića jer se epitel može lako prepoznati i znatno su kvalitetnije. Naši lekari prošli su obuku za rad s ovim četkicama i drvenim špatulama, koje su dosta skuplje od štapića, pa je to možda razlog zašto većina privatnih ambulanti i dalje koristi stari sistem pregleda”, kaže dr Slavica Kalezić Milošević, direktor DZ Palilula.
S druge strane, u Kancelariji za skrining raka kažu da državne ustanove moraju da rade s endocervikalnim četkicama i drvenim špatulama.
Izvor: 24sata.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.