ZAGRLJAJ U PRVIM DANIMA ŽIVOTA Hobotnice igračke koje pomožu PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA u Srbiji

Izvor: Blic, 28.Jun.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAGRLJAJ U PRVIM DANIMA ŽIVOTA Hobotnice igračke koje pomožu PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA u Srbiji

Heklana hobotnica, čiji krak podseća prevremeno rođenu bebu na pupčanu vrpcu i tako joj pomaže da prebrode kritični period, postala je hit na društvenim mrežama, ali je i ujedinila sve zemlje u regionu kako bi se pronašlo što više žena koje mogu ove igračke da ispletu.

Inicijator je Jelena Roskar iz Niša, koja se porodila u 23 nedelji trudnoće i na svet donela bebu tešku svega 550 grama. Njena ćerka i dalje je u Institutu za neonatalogiju.

- Predosećala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sam da ću se prerano poroditi i zato sam još u trudnoći istraživala šta sve može da pomogne prerano rođenim bebama. I tako sam došla do hobotnice, koja je dala dobre rezultate. Saznala sam da ih jedna žena u Srbiji hekla i tako sam poručila dve hobotnice za svoju ćerku. Primetila sam da je opuštenija od kako ih ima. Iz tog razloga sam poželela da i ostala deca u Institutu imaju tu mogućnost. Sva ta deca se bore za život, a mi roditelji smo u istoj situaciji - objašnjava Jelena za "Blic".

Hobotnice čudesnice su heklane igračkice koje pomažu bebama tokom kritičnog perioda. Dok bebe borave u inkubatorima često čupaju sonde pa medicinsko osoblje mora po nekoliko puta da ih menja, što dodatno uznemirava bebe. Međutim, kada beba rukom uhvati krak hobotnice smiri se, disanje joj se stabilizuje, što kao krajnji rezultat ima daleko manji broj čupanja sondi. Objašnjenje je jednostavno, krak hobotnice podseća bebu na pupčanu vrpcu, pa tako beba oseća sigurnost kao onda kada je bila u maminom stomaku.

Za ove hobotnice, kako objašnjava Jelena zainteresovane su mame iz Hrvatske i Makedonije.

- Javile su mi se žene iz Makedonije i njihova nam donaicja stiže početkom jula. Žene iz Hrvatske su me zamolile da kada ova akcija zaživi u Srbiji, da im pomognemo da i u njihovoj zemlji pokrenu isto ovo - priča Jelena, koja je pozvala sve one dame koje umeju da heklaju da joj pomognu u ovoj akciji.

Ovde možete videti od početka do kraja kako teče izrada jedne hobotnice čudesnice:

Ona pojašnjava da je potrebno da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 centimetara, obim 15-17 centimetara, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 centimetara.

- Pošto ne postoji mogućnost da neko u Institutu za neonatalogiju prima pošiljke, hobotnice treba meni na adresu da se šalju. Poštarinu ću ja plaćati i to će biti moj doprinos, jer nije u redu da žene koje heklaju hobotnice sad i to moraju da plate - kaže Jelena.

Direktorka Instituta za neonatalogiju, dr Milica Ranković kaže da su upoznati sa dobrobitima hobotnice, ali da oni nikakve odluke nisu donosili povodom toga.

- Svaku donaicju, koja može da pomogne bebama, ćemo primiti. Jedna majka na ličnu inicijativu je donela hobotnicu u Institut i sa tim imamo pozitivno iskustvo. Nemamo ništa protiv donacije, ali iza ove akcije ne stoji Institut za neonatalogiju - kaže dr Ranković.

Inače, projekat pomoći nedonoščadima pomoću hobotnica - čudesnica postoji od januara 2013. godine i veoma je popularan u Holandiji, Švedskoj, Belgiji. Anketa sprovedena na konferenciji neonatologa u Ukrajini 2015, dala je sledeći rezultat: 48 od 50 neonatologa izjavilo je da je uočilo boljitak od korišćenja pletene hobotnice u oporavku nedonoščadi. Za sada se ne može precizno odrediti kolika je pomoć od hobotnice-čudesnice, ali i najmanja pomoć prevremeno rođenim bebama znači mnogo.

U Srbiji je, prema podacima iz 2015. godine, rođeno 65,657 beba, od kojih je 4.000 bilo rođeno pre vremena. Takva deca obično se smeštaju u jedinice neonatološke nege.

Adresa na koju treba slati hobotnice:

Tanja Nikolić (za Jelenu Roskar)

Ribnička, prvi levi prilaz 2

Kaluđerica

11130 Beograd

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.