Vukosavljević: Ne želim da se Ministarstvo meša u posao Narodne biblioteke

Izvor: RTS, 28.Feb.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Ne želim da se Ministarstvo meša u posao Narodne biblioteke

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević nije želeo da komentariše to što danas, na Dan knjige u Narodnoj biblioteci Srbije neće biti uručena i nagrada za najčitaniju knjigu, koju dodelje Zajednica matičnih biblioteka.
"Ne bih to komentarisao. Oni imaju direktora, Upravni odbor. Ne bih da se Ministarstvo opredeljuje u toj situaciji. Ne želim da im se mešam u posao. Privatno imam mišljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali vam ga neću reći", rekao je Vladan Vukosavljević novinarima u Beogradu.

Narodna biblioteka Srbije obeležiće danas 185 godina rada, a na svečanosti neće biti uručena Nagrada za najčitaniju knjigu godine.
Na društvenim mrežama proteklih dana se spekulisalo da je nagrada ukinuta jer je njen ovogodišnji dobitnik, Dragan Velikić, autor "Islednika" - najčitanije domaće knjige 2016. godine, javno podržao nekadašnjeg zaštitnika građana Sašu Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije.
Narodna biblioteka Srbije prošle sedmice saopštila je da još u decembru donela odluku da će o sudbini te nagrade odlučivati Zajednica matičnih biblioteka Srbije i da je samo formalno uručivala tu nagradu.
Vukosavljević je naveo da će u ovoj godini za potrebe konkursa za prevođenje dela srpskih pisaca na strane jezike biti izdvojeno 11,5 miliona dinara, za izdavanje časopisa i kapitalnih dela po 11 miliona dinara, a da se najveće povećanje očekuje na Konkursu za otkup publikacija za biblioteke - sa 87,5 na 100 miliona dinara.
Vukosavljević je na radnom doručku za predstavnike medija istakao da se tim povećanjem sa prošlogodišnjih 87,5 miliona na 100 miliona dinara, iznos namenjen za te potrebe vraća na nivo iz 2015, prenosi Tanjug.
Sektor za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije je u 2016. izdvojio 15 miliona dinara za prevođenje dela srpskih pisaca na strane jezike, 10,9 miliona za podršku izdavanju kapitalnih i vrednih dela i 10,1 milion za podršku izdavanju periodičnih publikacija.
Viši savetnik za međunarodnu saradnju u oblasti jezičke kulture i književnog stvaralaštva Mladen Vesković skrenuo je pažnju na malu izložbu izabranih književnih dela koja je resorno ministarstvo na svojim konkursima podržalo, a koja je postavljena u prostorijama ministarstva.
Vesković je rekao da beletristika jeste važan impuls za širu čitalačku publiku, ali da je nesumnjiva potreba u promenjenim okolnostima, u kojima diktat tržišta u velikoj meri određuje izdavačku politiku, da se podrže značajna dela u oblasti kulture u najširem smislu te reći - istoriji, istoriji umetnosti, teologiji, nauci, obrazaovanju, svega onoga što spada u sferu kulturnog nasleđa.
"Ministarstvo kulture je najznačajniji stub podrške objavljivanju takvog tipa knjiga", rekao je Vesković pomenuvši da se godišnje podrži stotinak, a često i preko 200 publikacija, što nije zanimarljiv broj.
Vesković je rekao i da je u nepunih 10 godina prevedeno blizu 500 knjiga srpskih autora na strane jezike, što, kako je dodao, povećava stepen interesovanja za značajne savremene srpske stvaraoce.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za otkup publikacija za biblioteke 100 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2017

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da će u ovoj godini za potrebe konkursa za prevođenje dela srpskih pisaca na strane jezike biti izdvojeno 11,5 miliona dinara, za izdavanje časopisa i kapitalnih dela po 11 miliona dinara, a da se najveće povećanje očekuje na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vukosavljević: Narodna biblioteka vrši značajan kulturni posao

Izvor: Beta Video, 28.Feb.2017

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da Narodna biblioteka Srbije od 1932. godine vrši značajan nacionalni i kulturni posao.``Sve velike biblioteke nestale su u ratovima.. I naša je bila meta onih koji su pokušavali da zatru postojanje ovog naroda. Stradala je...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Deca oslikala vedrinu knjige

Izvor: juGmedia, 28.Feb.2017

Mališani iz leskovačkih vrtića oslikali su vedrinu danas u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ u kojoj je obeležen Nacionalni dan knjige i 185. rođendan Narodne biblioteke Srbije...Radionicu pod nazivom Vedrina knjige vodio je poznati slikar Bratislav Bata Anđelković. ..„Ciceron je rekao...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.