Vojska predstavila 10 oklopnih vozila koje je Srbija dobila od Rusije

Izvor: RTS, 29.Jul.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska predstavila 10 oklopnih vozila koje je Srbija dobila od Rusije

Vojska Srbije predstavila je 10 oklopnih vozila BRDM-2, dobijenih od Ruske Federacije. Prikaz naoružanja i vojne opreme održan je u niškoj kasarni "Mija Stanimirović".
U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, dogovorenim između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u Srbiju je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stiglo 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2 u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema, saznaje RTS u Vojsci Srbije

Predsedniku Vučiću i javnosti pokazan je oklopni izviđački automobil BRDM-2 namenjen za izviđanje u svim uslovima na kopnu i na vodi.
Oklopni izviđački automobil BRDM-2 namenjen je izviđanju u svim uslovima na kopnu i na vodi.
Oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm. 
Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 metara. 
Na podu vozila postavljen je protivminski tepih čime je poboljšana protivminska zaštita. 
Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT čija je brzina gađanja 600 metaka u minutu i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka u minutu.
Sistem za upravljanje vatrom omugućava stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.
Detekcija cilja do pet kilometara 
Na vozilo je ugrađena jedna trokanalna panoramska stabilisana sprava komandira, koja omogućuje detekciju cilja do pet kilometara danju i do tri i po km noću, a raspoznavanje cilja po danu do 2,7 kilometara i noću do 1,5 kilometara.

Pored nje, ugrađena je i sprava nišandžije, koja je spregnuta sa mitraljezima KPVT 14,5 mm i PKT 7,62 mm.
Pored dve sprave vozilo poseduje i 6 televizijskih kamera, koje članovima posade omogućuju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku.
Slika se prikazuje u crno-beloj boji na 4 multi-funkcionalna panela. Posada se sastoji od pet članova, a to su komandir, vozač, nišanddžija i dva izviđača.
Savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni, a bočni 25 stepeni.
Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 kilometara na čas, a po zemljanim putevima 40 do 50 kilometara na čas.
Radijus kretanja iznosi 1500 kilometara.
Svi delovi drugačiji osim tela vozila
Načelnik odeljenja za planiranje i razvoj u komandi Kopnene vojske pukovnik Vladan Milosavljević rekao je da su vozila modernizovali ruski specijalisti koji pomažu da se pregledaju kompleti delova koje je Srbija dobili.
"Osim tela vozila svi sistemi su drugačiji, motor je nov, menjač takođe, ima sistem za plovljenje, sistem za upravljanje vatrom je promenjen - postoje dve nišansko - osmatračke sprave, jedna za komandira, drugi za nišandžiju. Kupola je žirostabilisana, što znači da iz ovog vozila može da se gađa iz pokreta", naveo je Milosavljević.
Objasnio je da je uvezivanjem optoelektronike i panela koji se nalaze unutar vozila i sistema za upravljanje vatrom obezbeđen autotraking, tako da kada se izvrši izbor cilja, dolazi do tzv. zaključavanje na cilju i bukvalno otvara vatru bez dalje nužne kontrole od strane nišanddžije.
Milosavljević dodaje da komandir ima neprikosnoveno pravo da u slučaju izbora cilja koji je opasniji preuzme potpuno kontrolu ili da samostalno dejstvuje prekidajući kontrolu od strane nišandžije.
Milosavljević dodaje da su borbeni kompleti, odnosno mitraljezi ostali isti kao na starom modelu.
Uređaj ima navigaciju tako da može da se planira ruta i da se odredi pozicija samog vozila, dodao je Milosavljević.
Prikaz oklopnih vozila održan je u kasarni "Mija Stanimirović". 
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.