Više od polovine škola u Srbiji štrajkuje

Izvor: Politika, 23.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od polovine škola u Srbiji štrajkuje

Čak 1.097 osnovnih i srednjih škola, odnosno 63 odsto od ukupnog broja, juče je, prema podacima sindikalaca, učestvovalo u zakonskoj obustavi rada. Štrajku prosvetnih radnika pridružile su se i dve visoke škole strukovnih studija iz Šapca, a i nekoliko fakulteta je, prema rečima Branislava Pavlovića, predsednika Sindikata obrazovanja Srbije, najavilo da će protestovati od ponedeljka. U prestonici su i dalje časovi skraćeni u najmanje obrazovnih ustanova, samo u 69. Ipak, Forum beogradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osnovnih škola, koji će se štrajkovati od ponedeljka, obavestio je juče nadležno ministarstvo da će se od ponedeljka i oni pridružiti ovom buntu.

U četiri srednje škole u Čačku juče, zbog loših higijenskih uslova i hladnih učionica, nije bilo nastave. Pre dva dana nenastavno osoblje u ovim ustanovama stupilo je u generalni štrajk. Učionice su bile prazne u Gimnaziji, Medicinskoj, Mašinskoj i Ekonomskoj školi, dok su u ostalim čačanskim obrazovnim ustanovama časovi održani.

Spremačice, ložači i domari, članovi Sindikata obrazovanja Čačak, ogorčeni su zbog, kako kažu, ponižavajućeg materijalnog položaja i zahtevaju da im plate dostignu nivo minimalne potrošačke korpe. Spremačice sada primaju samo 12.200 dinara.

Takođe, na jučerašnjoj konferenciji za novinare navedeno je da Sindikat obrazovanja Vojvodine traži neopozivu ostavku Zorana Lončara, ministra prosvete, navodeći da je svojim izjavama u vojvođanskim medijima izneo niz neistina i "otvorio sezonu lova na prosvetne radnike". Lončar je optužio vođe sindikata da čuvaju fotelje i da aktivnostima oko organizovanja štrajka pokušavaju da opravdaju visoka primanja.

Ipak, eventualno "smirivanje strasti" je na pomolu, jer će sa sindikalci danas ili u ponedeljak pregovarati sa Vesnom Ilić-Prelić, državnim sekretarom Ministarstva prosvete.

Miodrag Skrobonja, sekretar Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, očekuje da čelnici Ministarstva predstave sindikatima konkretne predloge.

– Spremni smo za radikalizaciju štrajka, ali sačekaćemo ishode nastavka pregovora – poručio je Skrobonja.

Prosvetni radnici, članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, traže povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju i porast plata za 20 odsto u toku naredne godine. Ipak, ministarstva finansija i prosvete ocenjuju da ne mogu izaći u susret njihovim zahtevima.

Sindikalci su juče istakli da se u ovaj štrajk umešala i Internacionala obrazovanja sa sedištem u Briselu, koja je u pismima poslatim premijeru Vojislavu Koštunici, ministrima prosvete i finansija, Zoranu Lončaru i Mirku Cvetkoviću, izrazila zabrinutost zbog situacije s kojom se suočavaju prosvetni radnici u našoj zemlji.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.