Veće školarine na 11 fakulteta

Izvor: B92, 26.Apr.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće školarine na 11 fakulteta

Beograd -- Talas poskupljenja od početka godine zahvatio je i fakultete, te 11 ustanova Beogradskog univerziteta traže povećanje školarina.

Stomatološki, Filozofski, Pravni fakultet, ETF, FON i Pravoslavo-bogoslovski fakultet samo su neki od fakulteta koji nameravaju da povećaju cene svojih usluga.

Navodno obrazloženje je da školarine nisu menjane poslednjih godina zbog ekonomske krize, a da ove škole ne treba da budu socijalne ustanove. Studenti smatraju da nema opravdanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za povećanje školarina.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević apeluje na fakultete da ne povećavaju školarinu ili, ako to moraju da urade, da ih povećaju u skladu s planiranom inflacijom.

Veće školarine za sada traži 11 fakulteta BU, između ostalih jedan od najskupljih državnih fakulteta Stomatološki traži da školarina za sledeću godinu bude 240 000 dinara, Filozofski 131 000, Pravoslavno-bogoslovski 107 000, a najmnogoljudniji Pravni 91 000 dinara. Povećanje cena školarina traže i Tehnološko-metalurški, Učiteljski, Geografski, Matematički, Hemijski fakultet, ETF, FON i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

Rektor BU Branko Kovačević kaže za B92 da Senat BU već godinama preporučuje fakultetima da ne podižu školarine, ali da, ako to moraju da urade, više cene usklade sa inflacijiom.

Studenti se očekivano protive pre svega zbog loše socio-ekonomske situacije studenata i njihovih roditelja. Predstavnike studenata nervira i, kako kažu, dosadašnja samovolja fakulteta da povećavaju školarine, na šta bi ovaj put morali da dobiju saglasnost Vlade Srbije.

Zato je Studentska konferencija univerziteta Srbije pisala ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću apelujući na ministarstvo da iskoristi svoje zakonsko pravo i ne da saglasnost navedenim fakultetima za povećanje školarina.

Jovan Ličina iz Studentske konferencije univerziteta Srbije kaže da besplatno studiranje nikada i nije bilo cilj.

"Obrazovanje i ne treba da bude besplatno. Sa druge strane obrazloženje od pojedinih dekana zašto povećavaju školarine, nalazimo zaista skandalozno. Za taj veliki novac koji studenti daju oni ne dobijaju praktično ništa. Voleo bih da vidim opravdavanje troškova tih školarina, pogotovu na društvenim fakultetima", kaže Ličina.

Rektor Kovačević, međutim, razume zašto društveni fakulteti traže povećanje školarina, iako su im troškovi znatno manji od prirodnih.

Za sada je na strani studenata koji se protive povećanju školarina rektor Kovačević, a Jovan Ličina očekuje da će uz njih stati i ministar prosvete.

"Nadam se da će ministarstvo sasluštati apel studenata i da neće povećavati školarine, kako bi visoko obrazovanje bilo dostupno što većem broju ljudi", kaže Ličina.

Obrazovni sistem je umnogome slika realnog stanja u kome je Srbija. Pitanje finansiranja državnih fakulteta još nije valjano regulisano, pa su tako neki od njih tokom zime bili u situaciji da i pored naplate školarina ne mogu da plate ni osnovne komunalije niti grejanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.