REKTOR: ŠKOLARINE TERAJU STUDENTE

Izvor: Kurir, 26.Apr.2011, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REKTOR: ŠKOLARINE TERAJU STUDENTE

BEOGRAD - Nema para, nema diplome! Trećina fakulteta u Srbiji najavila je veće školarine za predstojeći upis brucoša pravdajući ih stopom inflacije i rastom evra. Međutim, zahvaljujući usvajanju izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, Vlada Srbije biće ta koja će početkom maja odobriti eventualna poskupljenja školarina.

BEOGRAD - Nema para, nema diplome!

Trećina fakulteta u Srbiji najavila je veće školarine za predstojeći upis brucoša pravdajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ih stopom inflacije i rastom evra. Međutim, zahvaljujući usvajanju izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, Vlada Srbije biće ta koja će početkom maja odobriti eventualna poskupljenja školarina.

- Vlada će studentima olakšati školovanje ukoliko ne usvoji predložena poskupljenja, koja iznose od 10 do 12 odsto. S druge strane, ako se cene podignu, mnogi neće upisati fakultet zbog teške ekonomske situacije svojih roditelja - kaže za Kurir rektor

Beogradskog univerziteta Branislav Kovačević. Rešenje problema rektor vidi u većem budžetu namenjenom visokom obrazovanju.

- Činjenica je da mnogi fakulteti ne mogu da pokriju čak ni komunalne troškove, čime se dovodi u pitanje njihovo funkcionisanje.

S druge strane, ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će se izmenama Zakona o visokom obrazovanju stati na put samovolji fakulteta.

- Radimo detaljnu proveru eventualnih poskupljenja obaveza koje fakulteti imaju prema državi. Na osnovu toga ćemo utvrditi da li su neki zahtevi za podizanje cena školarina opravdani - kaže za Kurir Obradović.

(K. M.)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veće školarine na 11 fakulteta

Izvor: B92, 26.Apr.2011

Beograd -- Talas poskupljenja od početka godine zahvatio je i fakultete, te 11 ustanova Beogradskog univerziteta traže povećanje školarina...Stomatološki, Filozofski, Pravni fakultet, ETF, FON i Pravoslavo-bogoslovski fakultet samo su neki od fakulteta koji nameravaju da povećaju cene svojih usluga...Navodno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.