Valjevci neće da leče obolelu šumu

Izvor: Danas, 15.Jun.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevci neće da leče obolelu šumu

Valjevo - Uprava za šume Republike Srbije dostavila je Valjevu još prošle godine rešenje kojim se grad obavezuje na seču obolelih stabala na Divčibarama. Iako je rešenje stiglo u novembru, grad još uvek nije postupao po ovom rešenju, jer i nema nadležno preduzeće koje se time bavi.

Valjevo poseduje 322,25 ha šume i dodatno 10,2 ha javnih parkova, ali nikada na dnevni red nije došlo gazdovanje šumama. U katastru se može utvrditi da se šume i šumsko zemljište, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kojima je Grad uknjižen kao korisnik, nalaze u 34 katastarske opštine. Divčibare su takođe među opštinama gde grad ima svoju šumu koja se po oceni nadležnih nalazi u lošem stanju, odnosno veliki broj stabala je suv i oboleo od potkornjaka i kao takav predstavlja opštu opasnost od požara, ali i za bezbednost svih meštana i turista na ovoj planini.

Valjevo je svojevremeno organizovalo Komisiju koja se bavila popisom i registrom svog šumskog zemljišta koje grad poseduje, ali se dalje od ove komisije nije stiglo. Razlog za ovakvu nebrigu o sopstvenoj imovini krije se u činjenici da Valjevo nema svoju šumsku službu niti ima šumara.

Inače u Rešenju koje je Gradu dostavila Uprava za šume se nalaže da Grad Valjevo i odgovorno lice u njemu preko svojih nadležnih organa uspostavi šumski red i izvrši sanaciju šuma na teritoriji katastarske opštine Divčibare, a u cilju sprečavanja štete po opšti interes i otklanjanja neposredne opasnosti po zdravlje i imovinu ljudi.

- Nedavno smo imali sastanak sa šumarskim inspektorima i razgovaralo se o pokretanju procedure poveravanja poslova gazdovanja šumama. Mi nemamo mnogo izbora - ili ćemo da konačno uredimo gazdovanje šumama ili moramo da ih predamo Upravi za šume, što je praktično odricanje od gradske imovine. Ova druga mogućnost jednostavno nije prihvatljiva i zato moramo pokrenuti procedure, kaže tim povodom Nikola Radojičić, član Gradskog veća.

Informaciju o svojim mogućnostima, pravima , ali i obavezama u pogledu šuma Grad u potpunosti poseduje još od pre tri godine kada se prvi put pojavio problem uklanjanja obolelih stabala. Vamedia je tada izveštavala i o tome da je prilikom sečenja stabala obolelih od potkornjaka preduzeće "Vidrak" postupalo kako je jedino moglo, pukim sečenjem i odvoženjem na deponiju bez prethodnog razmeravanja i kubiciranja, što je ostavilo ogroman prostor za zloupotrebu.

Gazdovanje poveravaju preduzeću Agrorazvoj

"Vidrak" nema ovlašćenja od strane grada da gazduje šumama, a ne raspolaže ni potrebnim dokumentima niti opremom za istinsko gazdovanje. Kako Vamedia saznaje, grad će najverovatnije predložiti da se gazdovanje šumama poveri preduzeću "Agrorazvoj", koje bi za obavljanje ovih poslova moralo zaposliti šumarskog inženjera i šumara, što su osnovni preduslovi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.