Unija poslodavaca: Milosavljević izazvao međunarodni skandal!

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija poslodavaca: Milosavljević izazvao međunarodni skandal!

Unija poslodavaca Srbije tvrdi da je ministar trgovine Slobodan Milosavljević izazvao međunarodni skandal time što je preporučio trgovačkim firmama da se učlane u novu poslodavačku asocijaciju koju formira Privredna komora Srbije. Oglasio se i generalni sekretar Međunarodne organizacije rada (MOR) Antonio Penjalosa koji je u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću zatražio da se Vlada Srbije uzdrži od uticanja na učlanjivanje u novu organizaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jer je to zabranjeno međunarodnim konvencijama. U Uniji poslodavaca tvrde čak da bi zbog ovoga Srbija mogla da izgubi uslov za pristup EU!Unija poslodavaca objavila je i pismo kojim je ministar trgovine Slobodan Milosavljević pre nekoliko dana pozvao veliki broj trgovaca da se učlane u novu poslodavačku organizaciju koju namerava da osnuje PKS. A Penjalosa, generalni sekretar MOR-a, premijeru Cvetkoviću je napisao:
„Za nas je najvažnije da se Vlada Srbije uzdrži od mešanja u pravo kompanija da se uključuju u organizacije po svom izboru i da ima neutralan stav u odnosima sa svim organizacijama poslodavaca. Ukoliko ovo pitanje ne bude rešeno u skladu sa međunarodnim konvencijama, bićemo prinuđeni da ovaj slučaj prezentujemo našem komitetu za slobodu udruživanja."
U Uniji tvrde da se ovde radi o želji dela Vlade Srbije da se njihova organizacija izbaci iz socijalnog dijaloga.
- Međunarodne organizacije poslodavaca i rada bi pred nadležnim telima UN mogle da pokrenu postupak protiv Srbije, koji može da rezultuje i suspenzijom iz MOR-a. Ovo automatski podrazumeva da Srbija neće moći da ispuni ni uslove za pristupanje EU, jer su principi MOR-a sadržani i kao uslov za pripajanje Uniji - tvrde u UPS-u i navode da je prethodnih nedelja PKS preduzećima u Srbiji slao pisma u kojima ih poziva da se pridruže novoj nacionalnoj asocijaciji pri PKS-u.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.