UPS: Milosavljević krši norme UN

Izvor: B92, 26.Nov.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPS: Milosavljević krši norme UN

Beograd -- Međunarodna organizacija poslodavaca i Međunarodne organizacija rada upozoravaju na kršenje normi UN od strane ministra trgovine Slobodana Milosavljevića.

Ideja o formiranju novog udruženja poslodavaca, tačnije ponašanje Vlade Srbije razgnevila je Međunarodnu organizaciju rada.

Zbog toga je generalni sekretar MOR-a Antonio Penjalosa zatražio od premijera Mirka Cvetkovića da se "Vlada uzdrži od svake vrste uticanja na učlanjivanje u novu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizaciju poslodavaca", koju namerava da osnuje Privredna komora Srbije.

Kako je saopštila Unija poslodavaca Srbije, Penjalosa je reagovao na lični dopis ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića 15.novembra velikom broju pojedinačnih kompanija, pozivajući ih da se učlane u novu organizaciju.

Bugarin: PKS osniva udruženje

Sa sadržinom pisma predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin nije upoznat, ali potvrđuje nameru Komore da osnuje svoje udruženje. On objašnjava da PKS kao nacionalna komora i kao najveće poslodavačko telo ima mogućnost, ima i pravo, ima i obavezu na bazi dobrovoljnosti da formira poslodavačko telo koje bi imalo nivo nacionalne reprezentativnosti i ne vidim uopšte tu nikakav problem".

Generalni sekretar Unije poslodavaca Boško Savković za B92 kaže da se ta organizacija zbog ponašanja Vlade obratila Međunarodnoj organizaciji rada, jer je sloboda udruživanja pravo na čije se poštovanje potpisivanjem raznih konvecija obavezala i Srbija.

On objašnjava da „niko iz državne vlasti ne može da se meša u neke odnose koji postoje među sindikatima, ili među poslodavačkim organizacijama".

Desilo se to da je ministar Milosavljević iz njemu znanih razloga uputio dopis na Memorandumu Vlade mnogim privrednim subjektima, čak i nakim članovima Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije", navodi on.

Savković kaže da je stav UPS da to ovog časa nikome ne treba zato što se Srbija nalazi u vrlo specifičnoj situaciji kada treba da odgovori na više hiljada pitanja, a jedan deo pitanja se odnosi na slobodu udruživanja i na socijalni dijalog. Smatramo da država zaista ne treba da se meša među poslodavcima i organizacijama".

Boško Savković, iz Unije poslodavaca navodi i da ovde nije problem samo u ministru Milosavljeviću, već u Vladi, čiji je on član. Ja mislim da to nema veze samo sa ministrom, već da je to pitanje čitave Vlade, jer ministar Milosavljević nije sam za sebe, on je timski igrač Vlade", kaže on.

Savković dodaj da „poslodavci treba da se bave kolektivnim pregovorima sa sindikatima, a ne Privredna komora, koja je u ovakvoj državi samo produžena ruka države".

Ako neko u Srbiji smatra danas treba da ima jedan sindikat, kao što ga je nekad imao Tito, i da treba da ima jednu poslodavačku organizaciju, odnosno Privrednu komoru, kao što je nekada bilo za vreme Tita, onda se vara, jer to tako jednostavno ne može po svim međunarodnim standardima i konvencijama", zaključuje on.

Ovakvi postupci otežavaju put Srbije u EU

"Ovo automatski podrazumeva da Srbija neće moći da ispuni ni uslove za pristupanje Evropskoj uniji, jer su principi Međunarodne organizacije rada sadržani i kao uslov za pristanje Evropskoj uniji", navodi Unija poslodavaca Srbije.

UPS dalje saopštava da su navedeni postupci ministra Milosavljevića nastali kao posledica želje pojedinih krugova u Vladi Republike Srbije da formiranjem poslodavačke organizacije pri Privrednoj komori Srbije izbace iz socijalnog dijaloga Uniju poslodavaca Srbije "zbog njenih čestih kritika upućenih Vladi Republike Srbije i lokalnim samoupravama usled loše ekonomske situacije u zemlji i prekomerenog opterećivanja privrede, što za posledicu ima najveći pad zaposlenosti u Evropi od 12,1% i najniže prosečne zarade zaposlenih u privredi u regionu (izuzev Albanije)".

Prethodnih nedelja na adrese hiljada preduzeća u Srbiji stalno su stizali pozivi Privredne komore Srbije, potpomognuti pismom ministra Milosavljevića da se ova preduzeća pridruže novoj „nacionalnoj asocijaciji" pri Privrednoj komori.

"Na ovaj način krugovi u vlasti hteli su da formiraju svoju, 'lojalnu' poslodavačku organizaciju koja ne bi bila nezavisna i kritički nastrojena prema lošoj ekonomskoj politici", navodi Unija.

Penjalosa: Neprihvatljivo mešanje Vlade Srbije

Generalni sekretar Međunarodne organizacije rada (MOR) Antonio Penjalosa zatražio je u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću da se "Vlada Srbije, bez odlaganja, uzdrži od svake vrste uticanja na učlanjivanje u novu organizaciju poslodavaca", koju namerava da osnuje Privredna komora Srbije (PKS).

Faksimil pisma ministra trgovina Slobodana Milosavljevića poslodavcima

Kako je saopštila Unija poslodavaca Srbije, Penjalosa je reagovao na lični dopis ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića 15. novembra velikom broju pojedinačnih kompanija, pozivajući ih da se učlane u novu organizaciju poslodavaca koju namerava da osnuje PKS.

"Ova informacija nas je iznenadila", ukazuje Penjalosa u pismu Cvetkoviću i podseća na fundamentalne konvencije MOR o slobodi udruživanja.

Bilo kakva intervencija Vlade, "upotrebom nekorektnih sredstava", da bi se menjalo članstvo poslodavaca, ukazuje Penjalosa, smatra se ugrožavanjem prava poslodavaca da, po sopstvenom izboru, osnivaju i učlanjuju se u organizacije.

"Vlada treba da se uzdrži od toga da favorizuje ili diskriminiše bilo koju organizaciju poslodavaca ili radnika i treba da zauzme neutralan stav u svojim odnosima sa svim organizacijama poslodavaca i radnika, tako da svi budu tretirani ravnopravno", napominje Penjalosa.

"Tražim Vašu ljubaznu podršku kako bi se Vlada Srbije, bez odlaganja, uzdržala od svake vrste uticanja na učlanjivanje u novu organizaciju poslodavaca", navodi Penjalosa u pismu Cvetkoviću. Za nas je najvažnije, napominje Penjalosa, da se Vlada Srbije uzdrži od mešanja u pravo kompanija da se uključuju u organizacije po svom izboru i da ima neutralan stav u svojim odnosima sa svim organizacijama poslodavaca.

Ukoliko ovo pitanje ne bude rešeno u skladu sa konvencijama MOR, najavljuje Penjalosa, "bićemo prinuđeni da ovaj slučaj prezentujemo na razmatranje Komitetu MOR za slobodu udruživanja".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postupak protiv Srbije u UN zbog mešanja u udruživanja preduzeća?

Izvor: Blic, 26.Nov.2010

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je danas da bi Međunarodna organizacija poslodavaca (MOP) i Međunarodna organizacija rada (MOR) mogle da pokrenu postupak protiv Republike Srbije pred nadležnim telima Ujedinjenih nacija, zbog "mešanja u slobodno udruživanja preduzeća i privrednih asocijacija...

Nastavak na Blic...

Milosavljević krši norme UN

Izvor: Capital.ba, 27.Nov.2010, 09:58

BEOGRAD, Međunarodna organizacija poslodavaca i Međunarodne organizacija rada upozoravaju na kršenje normi UN od strane ministra trgovine Slobodana Milosavljevića. Ideja o formiranju novog udruženja poslodavaca, tačnije ponašanje Vlade Srbije razgnevila je Međunarodnu organizaciju rada. Zbog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.