Udar na prodavce diploma

Izvor: BKTV News, 14.Avg.2013, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udar na prodavce diploma

Kada bude imenovan novi ministar prosvete, Vlada Srbije formiraće tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju. Zbog korupcije i falsifikovanja dokumenata, prvi na na udaru neki članovi Komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, ali i pojedini članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Vlada Srbije će, na predlog njenog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, formirati specijalni tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, na čijem će čelu biti Mario Spasić, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije “Transparentnost”, saznaje Blic.
Spasić je nestranačka ličnost i bivši član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
Kada smo ga pozvali, Spasić nije ni potvrdio ni demantovao naše informacije o tome da će biti na čelu tima za borbu protiv korupcije u prosveti, već je samo kratko rekao da „ne želi da komentariše”.
Prema našim saznanjima, ovaj tim bi trebalo da bude formiran u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kada bude imenovan novi ministar, pošto je prethodni ministar Žarko Obradović smenjen.
Naš izvor navodi da je Spasić za vođu tima izabran kao dobar poznavalac prilika u obrazovanju i jer se veoma otvoreno suprotstavlja korupciji u državnim službama.
Prema našim informacijama, već je održan prvi sastanak na kome su Vučić i Spasić napravili plan aktivnosti, a Spasić je dobio odrešene ruke da stane na put korupciji u sferi obrazovanja.
Prvi na udaru naći će se, kako saznajemo, neki članovi državne Komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova zbog korupcije i falsifikovanja dokumenata u procesu akreditacije, ali i pojedini članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
Osim toga, sve veći broj službenika u državnoj upravi poseduje sumnjive i falsifikovane diplome.
Zaposleni u školama najčešće se žale ministarstvu zbog zapošljavanja i otpuštanja nastavnika i direktora škola bez poštovanja procedure, što takođe predstavlja potencijalni izvor korupcije. Studenti navode kao mogućnost za mito polaganje ispita i ocenjivanje.
Izvor/foto: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.