Udar na prodavce diploma i fakultete koji varaju   studente

Izvor: Blic, 12.Avg.2013, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udar na prodavce diploma i fakultete koji varaju studente

Vlada Srbije će, na predlog njenog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, formirati specijalni tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, na čijem će čelu biti Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, saznaje „Blic“. Koliko košta ispit, diploma, radno mesto profesora... korupcija u obrazovanju

Spasić je nestranačka ličnost i bivši član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kada smo ga pozvali, Spasić nije ni potvrdio ni demantovao naše informacije o tome da će biti na čelu tima za borbu protiv korupcije u prosveti, već je samo kratko rekao da „ne želi da komentariše“.

Prema našim saznanjima, ovaj tim bi trebalo da bude formiran u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kada bude imenovan novi ministar, pošto je prethodni ministar Žarko Obradović smenjen.

Mario Spasić čeka imenovanje iz Ministarstva prosvete

Naš izvor navodi da je Spasić za vođu tima izabran kao dobar poznavalac prilika u obrazovanju i jer se veoma otvoreno suprotstavlja korupciji u državnim službama. Prema našim informacijama, već je održan prvi sastanak na kome su Vučić i Spasić napravili plan aktivnosti, a Spasić je dobio odrešene ruke da stane na put korupciji u sferi obrazovanja.

Prvi na udaru naći će se, kako saznajemo, neki članovi državne Komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova zbog korupcije i falsifikovanja dokumenata u procesu akreditacije, ali i pojedini članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Osim toga, sve veći broj službenika u državnoj upravi poseduje sumnjive i falsifikovane diplome. Zaposleni u školama najčešće se žale ministarstvu zbog zapošljavanja i otpuštanja nastavnika i direktora škola bez poštovanja procedure, što takođe predstavlja potencijalni izvor korupcije. Studenti navode kao mogućnost za mito polaganje ispita i ocenjivanje.

Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, potvrdio je nedavno da ministarstvo dobija uglavnom anonimne prijave zbog kupovine radnih mesta u prosveti, ali i primanja mita za upis učenika u srednju školu.

Univerzitetski profesori sve češće prisvajaju autorske tekstove kolega i objavljuju ih kao svoje ili seminarske radove studenata, pokazuju nezavisna istraživanja.

U istraživanju Beogradske otvorene škole, sedam odsto anketiranih studenata Univerziteta u Beogradu izjavilo je da su prisustvovali situaciji u kojoj profesor plagira studenta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udar na prodavce diploma i fakultete koji varaju studente

Izvor: Blic, 13.Avg.2013, 08:32

Vlada Srbije će, na predlog njenog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića, formirati specijalni tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, na čijem će čelu biti Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost”, saznaje „Blic“....

Nastavak na Blic...

Spasić na čelu tima za borbu protiv korupcije u obrazovanju

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2013

Vlada Srbije će, na predlog Aleksandra Vučića, formirati specijalni tim za borbu protiv korupcije u obrazovanju, na čijem će čelu biti Mario Spasić.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.