Učenik zlostavljao profesorku na času francuskog

Izvor: Politika, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenik zlostavljao profesorku na času francuskog

Razjareni učenik pirotske Gimnazije, zbog negativne ocene, tukao profesorku pred vršnjacima, vređao je, gađao sunđerom, cepao mapu Francuske, šutirao ormane...

Pirot – Nastavlja se talas nasilja među pirotskim učenicima. Nakon krvavih tuča i seksualnog zlostavljanja učenice osnovne škole, ovog puta, „na red za batine" došla je i profesorka gimnazije, koju je na času napao iznervirani učenik.

Profesorka francuskog jezika Slavica Mijalković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže za „Politiku" da je još uvek u šoku posle svega što se desilo:

– Od početka časa je dobacivao ružne reči, ali nisam odgovarala. Kada sam mu zaključila jedinicu, izleteo je iz poslednje klupe, udario orman, brzo došao do mene i počeo da me udara po licu, nogama, leđima. Pitala sam ga šta to radi, dali je pijan, a on je odgovorio da nije pio, da je lud, i ko sam ja da mu zaključim jedinicu. Gledala sam u šokiranu decu u učionici. Imala sam utisak da se ovo nekom drugom dešava. Onda me je gađao i sunđerom, pocepao je kartu Francuske... Da jedan od učenika nije nogom gurnuo prvu praznu klupu i razdvojio nas, ne znam šta bi samnom bilo – još uvek je u šoku bilaprofesorka Mijalković, sa kojom smo razgovarali neposredno po incidentu.

Događaj se zbio na pretposlednjem času, u jednom od odeljenja drugog razreda. Kaže, odmah je pozvala direktorku škole. Posebno naglašava da u dvadesetogodišnjoj karijeri nije imala neprijatnosti ni sa decom ni sa roditeljima.

Profesorka Mijalković ima modrice na levoj nozi. Pregledali su je neuropsihijatri i oftalmolog. Čeka zvanične nalaze lekara, a onda će pokrenuti privatnu tužbu protiv učenika i njegove majke.

– Pritiske i vređanja njegove majke trpim od prošle godine. Pretila mi je, verujte, preko moje majke, koja je živela u njihovom komšiluku. Tada je rekla: „Nju ako nešto snađe, nijedna policija neće da joj pomogne” – kaže profesorka, dodajući da je nasilni učenik prošle godine polagao popravni ispit iz njenog predmeta i da sada iz šest predmeta ima negativne ocene.

Direktorka Gimnazije Dragica Nikolić kaže za naš list da su odmah obavestili roditelje, pedagoško-psihološku službu, Centar za socijalni rad, policiju, prosvetnog inspektora...

– Ovo je prvi ovakav slučaj u našoj školi. Svi smo uznemireni, ali moramo pažljivo da postupamo. Škola će preduzeti sve zakonom predviđene mere u ovakvim slučajevima – ističedirektorka Nikolić, psiholog po struci.

Medijima se obratila i majka učenika Jasmina Krstić, tvrdeći da je njen sin pokušavao više od mesec dana da popravi ocenu iz francuskog jezika, ali da je „dobijao samo tačke i pluseve, a ne ocene”.

– Uznemirila sam se kada su me pozvali iz škole i žao mi je što se to desilo. Ne znam da li sam uvredila profesorku, jer sam bila uzrujana, ali sam je pred svima pitala zašto drugim đacima deli ocene kao Deda Mraz, a samo moje dete muči – kaže očajna majka, dodajući da se već obraćala pedagogu za pomoć, jer njen sin „nema šansu da popravi ocenu”. Kaže da se i njen sin kaje zbog svog svega, da ga je juče već ispisala iz Gimnazije i da će nastaviti školovanje u drugoj školi.

Marija Penčić

[objavljeno: 19/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.